UiO vil kildesortere 80 prosent av alt avfall

Universitetet i Oslo vil øke kildesorteringen fra dagens 32 prosent til 80 prosent på fire år.

HVOR SKAL ENGANGSKOPPEN?: Studentene Terje Bryne og Jens Skavdal tester ut UiOs nye kildesortering sammen med professor Karen O’Brien, som tross sin bakgrunn i FNs klimapanel har noen spørsmål. Svaret på hvor engangskoppen skal, finner du i UiOs kildesorteringsguide.

Hjemme kaster du yoghurtbegeret i den blå posen og bananskallet i den grønne, men tilbringer du dagen på UiOs lesesaler, har du til nå kastet alt i samme dunk. Årsaken er at avfallet fra universitetet regnes som næringsavfall og derfor ikke er en del av Oslo kommunes kildesorteringsordning.

– Denne høsten innfører UiO kildesortering, og ambisjonene våre er skyhøye: Innen 4 år skal universitetet kildesortere hele 80 prosent av avfallet sitt, forteller UiOs eiendomsdirektør John Skogen i en pressemelding.

Kildesortering på UiO

• I løpet av 2016 skal alle fakulteter og bygninger ha fått byttet ut restavfallsbøtter med kildesorteringsstasjoner.

• SV-fakultetetet er det første fakultet som innfører den nye kildesorteringsordningen, fra september 2015.

• SiO er også involvert i prosjektet og vil innføre kildesortering etter UiOs modell.

• UiO investerer i nytt utstyr og infrastruktur, men gjenbruker også gammelt utstyr der det er mulig.

• UiO produserer årlig 1500 tonn avfall. Av dette kildesorteres 32 prosent i dag, dvs. 480 tonn.

• Målet for UiOs satsing er 80 prosent kildesortert avfall innen utgangen av 2018, dvs. 1200 tonn årlig eller en økning på 250 prosent.

Grønt skifte

I løpet av ett år produser universitetet 1500 tonn avfall.

– Vi er inne i et grønt skifte for UiO. Dette innebærer at universitetet både skal møte de globale miljø- og klimautfordringene gjennom forskningen vi gjør og utdanningene vi tilbyr, men også at universitetet skal drives på en bærekraftig måte, uttaler rektor Ole Petter Ottersen i pressemeldingen.

Ambisjonen om å øke andelen kildesortert avfall, beskrives som en viktig del av UiOs strategi for å etablere seg som et grønt universitet innen 2020.

Sorteringsguide

Universitetet i Oslo er med sine 28000 studenter og 7000 ansatte spredt over 100 bygninger, på størrelse med en norsk småby.

– Vi vet at når folk er usikre på å sortere feil, havner ting fort i restavfallet. Å få så mange ulike mennesker til å endre atferd, krever god og lett tilgjengelig informasjon, sier Marianne Holen. Hun er daglig leder i LOOP, en stiftelse som jobber med kommunikasjon om kildesortering og gjenvinning.

LOOP står bak nettstedet sortere.no og har laget UiOs sorteringsguide som svarer på alt fra hvor porsjonssnusen skal kastes, til hva du gjør med brukte spiralhefter.

Signaleffekt

I pressemeldingen siteres også Karen O’Brien, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi med fartstid i FNs klimapanel. Hun mener det har en sterk signaleffekt når Universitetet i Oslo selv tar ansvar for å innføre bærekraftige systemer.

– Noen tenker på kildesortering som et individuelt tiltak og lurer på om det gjør noen forskjell at akkurat de bidrar. Da er det viktig at en stor institusjon som UiO velger å etablere et system som oppmuntrer til bærekraftig atferd, og viser studenter, ansatte og omverden at de er villig til å gjennomføre endringer, sier hun.

O’Brien mener dette kan få en positiv smitteeffekt.

– Når en institusjon på størrelse med UiO kan kildesortere, kan også andre institusjoner og bedrifter gjøre det, jeg håper initiativet sprer seg, avslutter O’Brien.

Les mer om prosjektet på UiOs nettsider

 

 

 

 

Publisert 30. sep. 2015 15:30 - Sist endra 30. sep. 2015 15:46
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere