Overvåkning og e-avfall som utstilling

På Institutt for Informatikk er det satt opp skulpturer litt utenom det vanlige, som skal stimulere til etisk refleksjon rundt konsekvenser av teknologi. 

En av skulpturene i vestibylen på Institutt for Informatikk.

Foto: Ola Sæther

Informatikk handler ikke bare om data. Det er noe av det førsteamanuensis Maja van der Velden ønsker å skape bevissthet rundt med de to nye skulpturene som er satt opp i vestibylen på Informatikkbygget. Verkene er laget av kunstner Glen Farley, og står fram til 23. oktober. Universitetet får låne skulpturene uten kostnad.

Minner på søppeldynga

 – Skulpturene visualiserer noen av temaene vi jobber med, e-avfall og overvåkning angår alle som jobber med informatikk. Derfor er det også en viktig utstilling å reflektere over, sier hun.

Den ene statuen tar bilder av studenter uten samtykke, og må aktiveres ved at studentersymbolsk gir fingeravtrykket sitt. Den andre viser hauger av e-avfall, og det som kastes med dem - familiebilder og minner, på nettbrett, telefoner og datamaskiner.

– Når vi kaster teknologi, kaster vi også minner. Vi kaster ting vi vanligvis ville tatt vare på. Det er noe av det e-avfall-skulpturen illustrerer. Derfor ser du bilder og videosnutter av folk når skulpturen aktiveres, forklarer førsteamanuensisen.

 – For lite etikk i informatikken

van der Velden underviser i "Science Technology Society Ethics", et kurs på masternivå. Studentene ved kurset blir bedt om å skrive refleksjonsnotater om skulpturene.

– Vi har lite etikkundervisning her på IFI, og den er ikke tilstrekkelig. Utenom disse skulpturene er det få andre muligheter til å reflektere over det vi jobber med her. Det er viktig å tenke over og reflektere over også egne syn og tanker, sier hun.

Glen Farley-skulpturene har tydelige politiske budskap. På skulpturen som illustrerer overvåkning, er det et "kontrollrom" med flaggene til Russland, USA og Kina i - de tre mest ivrige overvåkningsstatene i verden. van der Velden ønsker at dem som jobber med informatikk og teknologiutvikling, skal tenke over hva de driver med.

– Verkene er absolutt politiske. Mye av det vi gjør ved IFI er politisk, eller får politiske konsekvenser. Likevel glemmer folk ofte de politiske og sosiale perspektiver, de blir for opphengt i teknologien. Folk bør også tenke litt over konsekvensen av den forskninga vi gjør. Disse skulpturene er et bidrag til den tankeprosessen, sier hun.

 

 

Av Jenny Dahl Bakken
Publisert 3. okt. 2015 12:04
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere