Deeyah Khan får UiOs menneskerettighetspris

Musikeren og dokumentarfilmskaperen Deeyah Khan er tildelt UiOs menneskerettighetspris for 2015. Hun jobber for kvinners retter og ytringsfrihet.

FÅR MENNESKERETTIGHETSPRIS: Dokumentarfilmskaperen og ytringsfrihetsforkjemperen Deeyah Khan  er tildelt UiOs menneskerettighetspris for 2015. Hun bodde i Norge til hun var 17 år, da hun så seg nødt til å flytte til London.

Foto: deeyah.com

– Prisen til Deeyah Khan setter søkelyset på situasjonen til kvinner og kvinners frihet i eget og andre land, men også på en svært akutt problemstilling knyttet til unge muslimers tilslutning til radikal islam og ekstremisme, sier Inga Bostad, leder av utdelingskomitéen i en pressemelding.

Deeyah Khan jobber for kvinners rettigheter og ytringsfrihet, med sin egen historie som bakteppe. Som ung norsk-pakistansk musiker i Norge erfarte Khan å bli truet til taushet av konservative krefter i det pakistanske miljøet og måtte forlate Norge som 17-åring.

I 2012 mottok Khan Emmyprisen for beste dokumentar for filmen Banaz – a love story om den britisk-kurdiske kvinnen Banaz som ble drept av egen familie i et æresdrap. Khan er nå aktuell med dokumentarfilmen Jihad, om britisk-muslimske unge menn som slutter seg til voldelig og ekstrem jihadisme. I filmen søker Khan å finne ut hva ved jihadismen som virker så forlokkende på disse unge, vestlige mennene, står det i pressemeldingen fra UiO.

I januar 2015 arrangerte Khan konferansen World Woman, om kvinner, kunst og ytringsfrihet. Blant deltakerne var den iranske vinneren av Nobels fredspris, Shirin Ebadi. I 2007 var Khan med på å stifte institusjonen Sisterhood, som bistår unge muslimske kvinner med å finne et eget kreativt og kunstnerisk språk.

– Det er et tydelig feministisk spor i Khans arbeid med ytringsfrihet. Hun har tatt initiativet til en rekke organisasjoner og institusjoner som har som mål å skape oppmerksomhet om kvinners situasjon og rettigheter, sier Bostad.

Deeyah Khan er for tiden bosatt i, og arbeider i London. Menneskerettighetsprisen deles ut tirsdag 17. november kl. 18.00 i Gamle festsal i Urbygningen i Oslo.

Emneord: Internasjonalisering, UiOs priser, Menneskerettar
Publisert 16. sep. 2015 16:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere