Forskningsrådets formidlingspris til uredd UiO-forsker

Forskningsrådets formidlingspris for 2015 går til jurist og forsker Anine Kierulf ved Norsk senter for menneskerettigheter

SAMFUNNSENGASJERT: Anine Kierulf framheves som en viktig og troverdig stemme i offentligheten.

Foto: Ola Sæther

Jurist og forsker Anine Kierulf ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo er tildelt Forskningsrådets formidlingspris for sin evne til å forklare komplekse problemer på en forenklet, men poengtert og tydelig måte og for å være en viktig og troverdig stemme i offentligheten i spørsmål som angår menneskerettigheter og ytringsfrihet, kunngjør Forskningsrådet i en pressemelding.

Anine Kierulf (født 1974) er postdoktor ved Senter for menneskerettigheter.

Kierulf er utdannet ved Universitetet i Oslo og Northwestern University i USA. Hun har tidligere vært rådgiver i ytringsfrihetsspørsmål for Europarådet, dommerfullmektig ved Ringerike tingrett og senioradvokat i advokatfirmaet Schjødt.

Kierulf tiltrådte som stipendiat ved Norsk institutt for menneskerettigheter i januar 2009, og disputerte i 2014 med en avhandling om prøvingsretten og domstolenes demokratiske rolle.

Kierulf ble i 2014 tildelt Natt&Dag-prisen Årets stemme-2013.

Årets vinner av Forskningsrådets formidlingspris er uredd og poengtert. Prisvinneren holder en høy faglig standard samtidig som hun har en evne til å formidle langt utenfor fagets grenser. Med sitt samfunnsengasjement når vinneren ut til mange målgrupper, er juryens begrunnelse.

Forskningsrådets formidlingspris er på 250 000 kroner.

Les også: Uniforum: UiO-forskere usikre på Facebook-frihet ,

Apollon 2014: Ytringsfriskusen  Dagens næringsliv 2015: Portrettet Ytringsfriskusen

Forskningspris til UiO-forsker

Forskningsrådets priser vil bli utdelt på Forskningens festaften den 23. september.

Kreftforsker Harald Stenmark ved Universitetet i Oslo er tildelt Forskningsrådets pris for fremragende forskning, Årets Møbius, på 1 million kroner.

Les i Uniforum: Kreftforsker får pris for fremragende forskning

Borregaard får innovasjonsprisen

Forskningsrådets innovasjonspris for 2015 er tildelt Borregaard as. I sin kunngjøring av prisen understreker Forskningsrådet at man med dette vil gi anerkjennelse til en bedrift som arbeider systematisk og langsiktig med forskning, utvikling og innovasjon, og som har maktet å omstille seg som følge av nye markedsbehov, og viser konkurransestyrke på en bærekraftig måte.

Borregaard bruker ca. fem prosent av omsetningen på forskning, utvikling og innovasjon. I dag kommer ca. tolv prosent av omsetningen fra nye produkter Borregaard ikke hadde for fem år siden.

Det norske industrikonsernet, som har nærmere 1100 ansatte spredt over 16 land, har historisk vært mest kjent for å produsere cellulose og papir. I dag produserer Borregaard avanserte og miljøvennlige biokjemikalier og biomaterialer fra fornybare og naturlige råvarer. Selskapet framstiller et spekter av produkter fra tømmer som er alternativer til oljebaserte produkter, samtidig som de ikke konkurrerer med matvareproduksjon. Produktene går til ulike markeder, som landbruk og fiskeri, medisin og næringsmidler, bygninger og miljøvennlig biodrivstoff.

Juryen mener at Borregaard er en god rollemodell og en inspirasjon i en tid som kaller på omstilling, og en nøkkelaktør med ytterligere potensialer innenfor bioøkonomisegmentet. De har også lagt vekt på at industribedriften samarbeider med en rekke forskningsinstitusjoner i og utenfor Norge, og har ledere og forskere som er synlige og aktivt deltakende i det norske forsknings- og innovasjonslandskapet.

Forskningsrådets innovasjonspris er på  500000,- kroner, som skal gå til bedriftens innovasjonsaktiviteter.

 

 

 

Publisert 23. sep. 2015 18:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere