UiO-forskere hjalp til med «Bølgen»

I slutten av august kommer Norges nye katastrofefilm, med en geolog som helt og en flodbølge som utgangspunkt. Forskere ved UiO har vært flodbølgekonsulenter for filmen.

Denne bølgen er laget med hjelp fra forskere ved UiO. 

Foto: Fantefilm fiksjon

Idyllen brytes i Geiranger når en massiv flodbølge slår inn over fjordbygda. Et fjell har rast ut i havet, og resultatet blir den største flodbølgen landet har sett. Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp og de andre skuespillerne i Norgeshistoriens største katastrofefilm løper for livet, jaget av en flodbølge som ved hjelp av blant andre andreprofessor i mekanikk Carl Bonnevie Harbitz ved Institutt for matematikk på UiO har blitt så realistisk som mulig – sett fra et filmperspektiv.

– I arbeidet med filmen er det forsøkt å få til en balansegang mellom salgbar action og faglig korrekthet. Sluttresultatet ser nok ikke akkurat nøyaktig ut som en flodbølge ville ha gjort, sier Harbitz.

Ifølge ham ville en bølge vært lang og slak omtrent til den ankom land, den ville ikke vært en vegg av vann, slik den ser ut på reklamen for filmen.

I tillegg til Harbitz har Geir Pedersen fra samme institutt bidratt i arbeidet med filmen.

Har skjedd og vil skje igjen

Selve utgangspunktet for filmen – at et fjell raser og at en flodbølge følger – er godt og realistisk, ifølge Harbitz.

– Både historiske kilder og geologiske spor viser at det har skjedd jevnlig. Det har skjedd i Norge før, og det vil skje igjen. Rundt regnet kan man si at slike katastrofer vil skje 2-3 ganger hvert århundre, forklarer Harbitz.

Sammen med Pedersen og resten av en samarbeidsgruppe bestående av forskere fra universitetet og Norsk Geologisk Institutt (NGI) har han tidligere vært en av dem som har bistått kommuner med å regne ut sannsynlighet for og forløp av en slik bølge.

– I utgangspunktet var jeg litt skeptisk til filmen. Jeg har brukt såpass mye tid på å gjøre det tryggest mulig å bo i slike områder og å forhindre frykt for slike bølger, at jeg var redd for at filmen skulle ødelegge for det, sier Harbitz.

Han sier han har blitt positiv underveis når han har sett hvordan filmselskapet Fantefilm har gått fram og ønsket å gjøre det.

Geolog som helt

Harbitz mener det er positivt at filmen har satt tematikken på dagsordenen, og skaper interesse for de historiske bølgene og fagfeltet.

Det varmer også et forskerhjerte at hovedpersonen, som gestaltes av Kristoffer Joner, er en geolog som i filmen i lang tid har forsøkt å advare mot at fjellet kommer til å kollapse.

– Aller helst skulle jeg ønske at han var bølgeekspert. Men det er gøy likevel, altfor få fagfolk er helter på film, sier Harbitz.

«Bølgen» har premiere 28. august.

Av Jenny Dahl Bakken
Publisert 26. aug. 2015 16:19
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere