NTNU på honorartoppen

NTNU-styreleder Svein Richard Brandtzæg er best betalte styrerepresentant i universitets- og høgskolenorge. Styreleder ved HiOA, Trine Syvertsen, ligger an til å få langt under halvparten, skriver Khrono.

BEST BETALT: NTNUs styreleder Svein Richard Brandtzæg får 113.000 kroner i året og 14.000 kroner per styremøte i honorar. Samlet: 239.000 kroner i året.

Foto: Kristoffer Furberg i Universitetsavisa

I dag bestemmer hvert enkelt styre ved landets høgskoler og universiteter selv hvor mye de skal ha i styrehonorar. Det er stort sprik både i nivå og praksis for honorering av styreledere og -medlemmer.

NTNU på topp

Mens ekstern styreleder ved NTNU i Trondheim, Svein Richard Brandtzæg, får utbetalt 239.000 kroner i året hvis han deltar på alle møtene, har nyoppnevnt styreleder ved Høgskolen i Lillehammer, Kari Broberg, et fast honorar som tilsvarer 80.000 kroner i året.

NTNU, som er det styret (bildet over) som har vært mest rause med honorarene til seg selv, gir også interne og eksterne representanter tilnærmet like honorarer. Interne styrerepresentanter får 107.000 kroner i året, mens eksterne får 134.000 kroner.

Ulikheten i størrelse kommer av at man regner med at interne kan bruke noe av arbeidstiden til forberedelser. Ellers er prinsippet at det er fritiden som skal brukes til styrearbeid, og det forutsettes at man møter til ni styremøter i året og 2-3 seminarer.

Medlemmer får 100.000 i Bergen

Ved andre institusjoner får ikke interne representanter noen godtgjørelse, men avsatt tid til styrearbeid i arbeidsplanene sine, de som har slike.

Ved Universitetet i Bergen, for eksempel, får alle styremedlemmer både interne og eksterne - unntatt rektor som er valgt og har styrelederrollen,  100.000 kroner i året.

Universitetet i Oslo honorerer alle sine medlemmer med 20 prosent av lønnstrinn 60, noe som betyr 101.800 kroner i året.

HiOA blant de lavest betalte

Ved landets største høgskole, Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), har man hittil praktisert statens timesatser på 418 kroner per time for medgått tid til styremøte, og det samme antall timer til forberedelser for de eksterne medlemmene. Gitt at et styremøte varer i fem timer og det er åtte møter i året, vil dette utgjøre 33.440 kroner i året og er ligger dermed i det laveste honorarsjiktet i landet.

I høst skal HiOA for første gang fastsette nivået for honorar til ekstern styreleder. Saken skal behandles på høstens første styremøte, 1.september, et møte som vil bli ledet av nyoppnevnt ekstern styreleder Trine Syvertsen.

Forslag: 90.000 til Syvertsen

Nytilsatt rektor, Curt Rice, som forbereder sakene til styremøtet, sier til Khrono at han vil innstille på at styrelederhonoraret ved HiOA skal settes til 90.000 kroner i året.

— Jeg foreslår 90.000 kroner i året utifra størrelsen på institusjonen, HiOAs budsjett og etter sammenligninger med andre høgskoler, sier Rice.

— Er ikke 10.000 kroner mer i året enn styrelederen på Høgskolen ved Lillehammer som er en mye mindre høgskole strengt tatt litt lite? 

— Jeg mener selvfølgelig det er viktig å anerkjenne ansvar og arbeidsmengde som ligger i styrelederjobben, men samtidig skal vi ta budsjettansvar, sier Rice.

Han legger til at satsen kun skal gjelde fram til årsskiftet.  Departementet har foreslått at det skal være departementet, og ikke institusjonene selv, som skal fastsette styrehonorar fra 1.1.2016.

Departementet overtar styrehonorarene 1.1.

Saken er ute på høring som en følge av flere endringer i universitets- og høgskoleloven etter at strukturmeldinga ble vedtatt i Stortinget i vår.

Ifølge høringsbrevet mener departementet at det er et uheldig prinsipp at styrene selv fastsetter sine egne honorarer. Hvis lovendringen går igjennom vil det være departementet som fastsetter størrelsen, men etter forslag fra de ulike institusjonene.

Honorarsaken ligger i samme høringsdokument som endring i prinsippet om det er valgt eller tilsatt rektor som skal være hovedmodellen i akademia, blant annet.

Les heile artikkelen  i  Khrono

Emneord: Universitetspolitikk, Forskningspolitikk, Arbeidsforhold Av Tove Lie i Khrono
Publisert 7. aug. 2015 11:13 - Sist endra 7. aug. 2015 11:15
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere