- Vi tør ikke ansette iranere

NTNU holder av stipendiatstillingene til Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad til rettssaken mot staten er avgjort, men avslagene på oppholdstillatelse tvinger frem diskriminering.

VITNET: Professorene Merete Tangstad (til venstre) og Ragnhild Aune fra NTNU vitnet i iranersaken i Oslo tingrett torsdag 18. juni.

Foto: Kristoffer Furberg i Universitetsavisa

Hamideh Kaffash og Shahin Akbarnejad har saksøkt staten for å ha nektet dem oppholdstillatelse grunnet fare for ulovlig kunnskapsoverføring. De to NTNU-professorene som er

Dette er saken:

  • En rekke iranere har blitt nektet opphold i Norge på grunnlag av utlendingsforskriftens paragraf 6-35, første ledd. Den omhandler blant annet forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran.
  • Fagmiljøene til stipendiatene ved NTNU har gitt dem sin fulle støtte, og mange har stilt seg uforstående til myndighetenes praksis.
  • NTNU har sendt inn klager på flere av avgjørelsene, og uttrykt bekymring over lang saksbehandlingstid.
  • UDI har snudd og tatt flere klager fra iranere, som først har blitt nektet oppholdstillatelse, til følge.
  • NTNU-stipendiaten Hamideh Kaffash har stått i fronten for en kampanje som kjemper mot det de mener er diskriminering av iranske studenter i Norge. Hun og Shahin Akbarnejad var blant dem som ble nektet opphold. Nå saksøker de Utlendingsnemda. Søksmålet er finansiert gjennom crowdfunding.

iranernes veiledere vitnet i Oslo tingrett torsdag.

Professor Merete Tangstad forklarte at saken har fått følger for rekrutteringen av nye doktorgradsstipendiater ved universitetet, skriver Universitetsavisa.

Vil ikke diskriminere

- Vi har ikke mulighet til å utsette prosjekter i årevis på grunn av problemer med oppholdstillatelse. Derfor kan vi ikke ansette kandidater om det er tvil om de får oppholdstillatelse. Selv om vi ikke vil diskriminere, er det i praksis svært vanskelig å ansette iranske søkere nå, forklarte hun.

Hun fortalte videre at den tekniske utdannelsen i Iran er svært god, og at iranske søkere derfor ofte vil komme høyt opp på søkerlistene.


LES OGSÅ: Mener kunnskapen kan benyttes til å effektivisere atomvåpenproduksjon
LES OGSÅ: Slik blir rettssaken

Vurderingen av om de to iranske stipendiatene driver med grunnforskning eller anvendt forskning har vært et element i samtlige vitnemål i saken.

- Hvis vi mener at det er snakk om grunnforskning, så vil vi ikke anbefale avslag. Vi mener disse studiene (doktorgradene til Kaffash og Akbarnejad, journ. anm.) handler om såpass spisset teknologi at det ikke er snakk om grunnforskning, sa PST-leder Arne Christian Haugstøyl i retten torsdag.

- Vi mener forskningen skjer på et fundamentalt nivå, og at det utvilsomt er snakk om grunnforskning, sa Tangstad i sin forklaring.

Hun er veileder for Hamideh Kaffash. Ragnhild Aune er Akbarnejads veileder og stilte seg bak Tangstads argumentasjon.

Fikk oppholdstillatelse i Sverige

Aune har vært veileder for Akbarnejad både på NTNU og Kunglinga Tekniska Högskolan i Sverige. Dommer Jannicke Johannesen ville vite hvordan svenske myndigheter har forholdt seg til den iranske stipendiatens oppholdstillatelse i landet.

- Han har jobbet på eksakt samme prosjekt på KTH som på NTNU. Jeg har skrevet brev og beskrevet prosjektet for svenske myndigheter, men har ikke hørt noe fra dem i etterkant. Shahin er min sjette iranske student, og jeg har aldri blitt kontaktet av svenske myndigheter eller opplevd problemer i forhold til oppholdstillatelse for noen av dem.

Nei, jeg har ikke hørt noe fra dem. Han har vært i Sverige i mange år. Jeg har skrevet et brev til dem og beskrevet prosjektet og bekreftet at han har jobb og lønn.

- Så nøyaktig det samme prosjektet har blitt presentert for svenske myndigheter, og han har fått oppholdstillatelse, spurte Johannesen, og fikk et kort og konsist svar:

- Ja, det stemmer.

Universitetsavisa følger saken fra Oslo tingrett.

BAKGRUNN:

LES OGSÅ: 54 personer fanget av spionfilter
LES OGSÅ: PST mistenker organisert forskerjuks fra Iran
LES OGSÅ: Ventet fire måneder - fikk nok et avslag
LES OGSÅ: UD: - Studenter kan lage kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen
LES OGSÅ: - Kunnskap er det samme som håndfast teknologi
LES OGSÅ: - Norge bør være sistevalg for iranere
LES OGSÅ: 234 åpnet lommeboken
LES OGSÅ: - Dette føles helt fantastisk
LES OGSÅ: Iranske politikertopper hamrer løs mot Norge

 

 

Emneord: Iran, Forskningspolitikk, Arbeidsforhold, Menneskerettar Av Kristoffer Furberg i Universitetsavisa
Publisert 19. juni 2015 12:00 - Sist endra 19. juni 2015 14:41
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere