Terroristen Anders Behring Breivik søker opptak på statsvitenskap

Massemorderen Anders Behring Breivik søker opptak på statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Om han kommer inn, vil studiene foregå som selvstudium på cellen i fengselet, skriver UiO i en pressemelding.

22. JULI-BOMBE: Massemorderen Anders Behring Breivik har søkt om opptak på bachelorstudiet i statsvitenskap ved UiO. Behring Breivik er dømt for å ha tatt livet av 77 personer i bombeattentatet mot regjeringskvartalet og i massedrapene på Utøya 22. juli 2011. (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

Universitetet i Oslo har i dag informert ansatte på Institutt for statsvitenskap om at  massedrapsdømte Anders Behring Breivik har søkt bachelorprogrammet i statsvitenskap fra høsten av. Anders Behring Breivik er mannen som stod bak bomben mot regjeringskvartalet 22. juli 2011 og som noen timer senere skjøt og drepte flere voksne og mange ungdommer på Utøya. Han er dømt til 21 år i forvaring med minstetid på 10 år for å ha tatt livet av 77 personer i de to terroraksjonene.

– Skulle Breivik få tilbud om studieplass vil hans soningsforhold tilsi at han ikke kan komme til campus eller ha noen kontakt med studenter eller ansatte ved UiO, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen i en pressemelding.

Innsatte har rett til høyere utdanning

Alle innsatte i norske fengsler har rett til å ta høyere utdanning i Norge, dersom de oppfyller opptakskravene og når opp i konkurransen med andre søkere.

– Ved å holde oss til regelverket sender vi et signal til mennesker som ønsker å undergrave vårt samfunnssystem, sier Ottersen.

Selvstudium på cellen

Dersom Breivik får opptak vil soningsforholdene tilsi at studiene vil foregå som selvstudium på cellen i fengselet. Han vil ikke kunne ha noen form for kontakt med andre studenter eller ansatte, eller komme til campus. Breivik kan ikke delta på obligatoriske seminarer eller få personlig veiledning fra ansatte. Hans soningsforhold gjør at han ikke vil få tilgang til digitale læringsressurser eller kommunisere med andre studenter digitalt. Kommunikasjonen mellom universitetet og ham vil foregå via en kontaktperson i fengselet.

Om Anders Behring Breivik faktisk kommer inn blir først klart etter opptaket til høyere utdanning 20. juli.

Emneord: Studentforhold, Terrorisme, Undervisning
Publisert 18. juni 2015 14:01 - Sist endra 18. juni 2015 14:02
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere