Blinker ut fem verdensledende forskningsmiljøer på UiO

Fem toppforskningsmiljøer i språk, psykologi, medisin, materialvitenskap og samfunnsøkonomi skal bli enda bedre og hevde seg i verdenstoppen. Universitetet i Oslo gir dem derfor 31,2 millioner kroner ekstra.

EKSTRA PENGER: Medisinprofessor Ludvig Sollid og Senter for immunregulering får ekstra millioner fra Universitetet i Oslo. (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

- Vi ønsker å gi de aller beste forskerne ekstra gode muligheter slik at UiO og Norge kan hevde seg i verdenstoppen, sier rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen i en pressemelding.

I statsbudsjettet for 2015 ble det bevilget 31,2 millioner til UiO for styrking av arbeidet med fremragende kvalitet for å utvikle flere verdensledende miljøer. Denne uken bestemte Universitetsstyret hvilke forskningsmiljøer som skal motta disse midlene og som dermed løftes frem som toppforskningsmiljøer ved UiO. Fagmiljøene det satses på inngår i universitetets tverrfaglige satsinger.

- Denne satsingen viser at vår styrke springer ut av den faglige bredden vi har ved UiO. Midlene som følger med dette regjeringsinitiativet setter fagmiljøene i stand til å nå ambisiøse mål og forsterke sin internasjonale posisjon, sier Ottersen.

Midlene skal benyttes til rekruttering av internasjonale toppforskere for å styrke fagmiljøene og forskningen ved UiO. Fagmiljøene som utgjør satsningen kommer fra medisin, økonomi, materialvitenskap og nanoteknologi, psykologi og språkfag.

Dette er de utvalgte miljøene:

Den prisbelønnede forskergruppen Livsløpsendringer i hjerne og kognisjon ved Psykologisk institutt forsker på livsløpsendringer i hjerne og kognisjon, hvordan vi bearbeider informasjon og tenker.

Senter for flerspråklighet ved Det humanistiske fakultet forsker på hvordan vi lærer flere språk, hvordan vi bruker dem i forskjellige situasjoner og livsfaser og hvordan sosiale og politiske forhold påvirker flerspråklighet.

Senter for Immunregulering ved Det medisinske fakultet fant blant annet den egentlige årsaken til cøliaki. Forskningsresultatene har lagt grunnlaget for utvikling av nye medisiner til behandling av cøliaki som skjer hos legemiddelselskaper over hele verden.

Senter for materialvitenskap og nanoteknologi (SMN) ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet og prosjektet Solaris spisser innsatsen innenfor materialer for produksjon av solenergi. Satsingen vil omfatte høsting, lagring og bruk av solenergi slik at solenergien blir tilgjengelig når forbrukeren trenger den.

Senter for studier av likhet, sosial organisering og økonomisk utvikling (ESOP) er allerede i dag internasjonalt ledende og forsker på moderne politisk økonomi og spesielt hvordan en kan forstå samspillet mellom utvikling, fordeling og økonomisk politikk.

Emneord: Internasjonalisering, Universitetspolitikk, Økonomi, Forskning
Publisert 26. juni 2015 11:29
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere