Oppretter senter for forskning på høyreekstremisme

Regjeringen vil fra 2016 gi 10 millioner kroner årlig til et nytt senter som skal forske på høyreekstremisme. Det kom fram da regjeringen la fram revidert budsjett i formiddag.

22.JULI 2011:  Høyblokka i regjeringskvartalet ble totalt ødelagt da høyrekstremisten og terroristen Anders Behring Breivik sprengte en bombe i regjeringskvartalet. Nå skal regjeringen opprette et senter som skal forske på høyreekstremisme. (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

– Vi er opptatte av å finne gode tiltak for å forebygge terrorisme og spredning av høyreekstremisme. Derfor vil vi styrke forskningen på dette området, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Etter terrorangrepet 22. juli 2011 er det økt behov for kunnskap om høyreekstremisme og formidling av slik kunnskap. På en pressekonferanse 4. januar 2015 varslet statsminister Erna Solberg og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner at regjeringen ønsket å opprette et senter for forskning på høyreekstremisme og lignende fagfelt.

Forskningen bør sees i sammenheng med annen relevant forskning på for eksempel ekstremisme, radikalisering, terrorisme og hatkriminalitet. Bevilgningen vil fra og med 2016 utgjøre 10 millioner kroner årlig. Pengene forvaltes av Norges forskningsråd.

Regjeringen skal også opprette et informasjonssenter om 22. juli i regjeringskvartalet. Regjeringen styrker derfor både forskningen og formidlingen av kunnskap om dette feltet.

Av andre ting innenfor universitets- og høgskolesektoren bevilger regjeringen 10 millioner kroner til utredning av campus for NTNU og nybygg for Høgskolen i Sør-Trøndelag i Trondheim. Det er kommet fram i en budsjettlekkasje tidligere denne måneden.

Emneord: Forskningspolitikk, Terrorisme
Publisert 12. mai 2015 11:26
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere