Abelprisvinner John Nash jr. døde i trafikkulykke

Abelprisvinner John Nash jr. og hans kone Alicia døde i en trafikkulykke i New Jersey pinseaften. Den 19. mai fikk han og Louis Nirenberg utdelt Abelprisen i Universitetets aula.

DØDE: John Nash jr. under besøket i Bergen sist torsdag, to dager før han omkom i en bilulykke på veien hjem fra Norgesbesøket.

Foto: Tor Farstad, På Høyden

Abel- og nobelprisvinneren John Nash jr. er en av få matematikere som er kjent utenfor de akademiske sirkler etter den fire ganger Oscar-belønnede filmen «A Beautiful Mind» fra 2001 med Russell Crowe i rollen som Nash, melder NTB. John Nash jr. og kona Alicia satt i en taxi på vei hjem fra flyplassen, da den kolliderte under en forbikjøring. John Nash jr. og Louis Nirenberg mottok Abelprisen  sammen i Oslo 19. mai.

Nyheten mottatt med sorg og sjokk

Den tragiske nyheten om dødsulykken kom som et sjokk på Abelkomiteen og Det Norske Videnskaps-Akademi.

- Jeg er nummen, sier akademiets preses Kirsti Strøm Bull til NTB.
- Jeg syns det var en stor opplevelse å treffe ham. Jeg opplevde ham som en veldig nysgjerrig person. Han var genuint interessert i det som var rundt ham, sier hun.

Besøkte Munch-museet

Noe av det siste Nash gjorde i Norge, var å få en omvisning sammen med Bull på Munch-museet i Oslo fredag ettermiddag. Han og kona, som var fysiker, hadde begge en interesse for den norske kunstneren.
- Jeg tilbrakte to timer sammen med dem på Munch-museet. Begge to utviste en enorm interesse for utstillingen med Edvard Munch og Vincent Van Gogh som var der, forteller Bull.

Torsdag holdt matematikerne Nash og Louis Nirenberg æresforedrag på VilVite-senteret i Bergen, som siste del av deres offisielle Norgesprogram, skriver På Høyden.

Emneord: Abelprisen, Matematikk
Publisert 26. mai 2015 14:42 - Sist endra 26. mai 2015 14:47

Kom tilfeldigvis over denne artikkelen da jeg vill lese mer om oscar-vinneren "A beautiful mind". En fantastisk film som hedrer en enda mer fantastisk person og matematiker.

HalvdanPedersen@webid.uio.no - 4. juli 2016 15:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere