Forskning på vevsprøver fra døde barn var ulovlig

Statens helsetilsyn fastslår nå at rettsmedisineres forskning på prøver fra døde barn uten å få foreldrenes samtykke på forhånd, var ulovlig

ULOVLIG PRØVETAKING: Rettsmedisinsk institutt tok i løpet av 30 år systematisk ut deler av hjerne, hjerte og andre organer fra 700 døde barnekropper til forskning. Foreldrene ble ikke varslet. Helsetilsynet slår fast at det er ulovlig. (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

Statens helsetilsyn er kommet til at det foreligger brudd på helseforskningsloven. For at Folkehelseinstituttet (FHI) skal kunne fortsette med forskningen, krever Helsetilsynet at pårørende blir informert om adgangen til å reservere seg mot forskning på organer fra sine døde barn, melder VG.

Den ulovlige prøvetakingen og forskningen har pågått i 30 år, ifølge VG, som først avslørte forholdene. Det er Rettsmedisinsk institutt, som nå er underlagt Folkehelseinstituttet som systematisk har tatt ut deler av hjerne, hjerte og andre organer fra 700 døde barnekropper til forskning, melder forskning.no med VG og NTB som kilder.

Fra hjernen er det tatt ut 10-15 biter. Disse er blitt delt opp i rundt 2,5 centimeter lange og 2 millimeter tykke skiver og lagret til forskning. Det er også blitt tatt omfattende mengder vevsprøver fra lunger, nyrer, lever og andre organer fra de rettslig obduserte barna til forskning.

Emneord: Etikk, Forskning, Medisin
Publisert 15. des. 2014 10:08
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere