Dansk skandaleforsker granskes for dokumentfalsk

Den danske hjerneforskeren bak Nordens største forskningsskandale fortsetter å skape bølger. Milena Penkowa blir nå etterforsket for dokumentfalskneriet som lå bak forskningsjukset mer enn ti år tilbake.

Hjerneforsker Milena Penkowa, tidligere professor ved Københavns Universitet, etterforskes for dokumentforfalskning av særlig grov karakter

Foto: KU / Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Københavns politi har ombestemt seg. Etter først å ha avvist etterforskning på grunn av foreldelsesfristen, har politiet latt seg overbevise av Københavns Universitet om at bedrageriet er av en særlig grov karakter, og derfor har en annen og lengre foreldelsesfrist.

Foreldelsesfristen for særlige alvorlige tilfeller av dokumentfalsk, er i Danmark ti år. Foreldelsesfristen løpet fra når falskneriet ble oppdaget.

Nordens største forskningsskandale
Vi må helt tilbake til begynnelsen av 2000-tallet, for å nøste opp begynnelsen på hva som blir karakterisert som Nordens største forskningsskandale.

Milena Penkowa var Danmarks største forskerstjerne, etter at hun i 2009 fikk overrakt den høythengende Eliteforsk-prisen av den danske dronningfamilien.

Men allerede i 2003 ringte de første alarmklokkene. Den sakkyndige komiteen som vurderte Penkowas doktorgradsavhandling undret seg over de mange rotteforsøkene.

En liten tabell i en vitenskapelig artikkel (GLiA, 2000) opplyste et utall dyreforsøk på totalt 750 rotter. Komiteen fant dette usannsynlig.

Det var dokumentasjonen for disse dyreforsøkene som til slutt felte hjerneforskeren. Hun henviste til at forsøkene ble utført i Spania, på en privat lab, hvor hennes forsøk inngikk i en planlagt utvikling av et nytt legemiddel.

Hun var kontraktsmessig forpliktet til hemmelighold. Hun kunne imidlertid fremskaffe bekreftelse på at dyreforsøkene hadde funnet sted, i form av en faks.

Doktorgraden ble reddet av daværende dekan, nå rektor ved Københavns Universitetet, Ralf Hemmingsen. Han nedsatte en ny sakkyndig komité, hvis konklusjoner ble brukt til å renvaske Penkowa.

« Det ser ud, som om vi er blevet bedraget»
Tidlig i 2011 fatter den danske Weekendavisen interesse for Penkowa-saken, etter at hennes kolleger varslet om mistanke om vitenskapelig uredelighet.

Firmaet bak laben i Barcelona har aldri eksistert, logoen og firmanavnet var hentet fra et helt annet firma i USA, og underskriftene var falske.

«Dagens Penkowa» kaller danske Twitter-brukere de stadig nye avsløringene og vendingene i forskningsskandalen. Danske medier har kommentert at Penkowa-saken inneholder dramaturgiske grep som aldri ville passert en troverdighetsvurdering i TV-suksesser som Borgen og Forbrytelsen. Illustrasjon: Universitetsavisa

«Det ser ud, som om vi er blevet bedraget, og at dokumenterne, som vi fik kopier af i 2003, er konstruerede til formålet. Vi har derfor besluttet at politianmelde Milena Penkowa for dokumentfalsk», skrev rektor ved  Københavns Universitet i en pressemelding i februar 2011.

Skandalen var et faktum, men likevel bare starten på en serie uventede vendinger og et persongalleri som danske kommentatorer har karakterisert som for usannsynlige for manus i TV-serier som Borgen eller Forbrytelsen.

Hvis jeg kommer i fængsel, vil jeg gøre som mange andre fanger. Tage en rigtig uddannelse.

Noen har forklart hvordan Penkowa unngikk å bli avslørt så lenge, med hennes tette forhold til tidligere vitenskapsministeren.

I juni i år tapte Penkowa en injuriesak hun hadde anlagt mot journalisten som avslørte henne.

I desember 2010 ble Penkowa dømt til tre måneders betinget fengsel for underslag av forskningsmidler, dokumentfalsk og falsk anklage mot en av sine egne studenter.

Kan gjenåpne forskningsjuks
Politiets beslutning om å igangsette etterforskingen av dokumentfalsken, kan gjenåpne deler av forskningsjukset.

Professor Bente Klarlund Pedersen, en annen forskningskjendis i Danmark, varlset om mulig forskningsjuks fra Penkowas side.

Senere ble førstnevnte selv gjenstand for anklager om medansvarlighet, som medforfatter på skitne Penkowa-artikler.

Milena Penkowa svarer via Twitter på denne måten om politiets beslutning:

«Politiet har tiltalt mig for dokumentfalsk. Hvis jeg kommer i fængsel, vil jeg gøre som mange andre fanger. Tage en rigtig uddannelse.»

Emneord: Medisin, Forskningspolitikk, Norden, Etikk Av Tor H. Monsen i På Høyden
Publisert 18. des. 2014 13:17
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere