UiOs mest oppfinnsomme forsker

Professor Inger Sandlie har fått en ærespris for å ha levert hundre idéer til innovasjonsselskapet Inven2.

– Prisen viser at det ikke er noen motsetning mellom grunnforskning og innovasjon, sier den nyskapende forskeren.

I SÆRKLASSE: Administrerende direktør i Inven2, Ole Kristian Hjelstuen (t.v.) og viserektor på UiO Knut Fægri, sammen med vinneren av Invent2s ærespris 2014, Inger Sandlie. Prisen ble utdelt på konferansen Cutting Edge.

Foto: Grethe Tidemann

Professor i molekylærbiologi Inger Sandlie og forskergruppen hennes ved Senter for immunregulering forsøker blant annet å finne forklaringer på hvorfor immunsystemet noen ganger går til angrep på egen kropp. Gruppen utvikler forskningsverktøy for studier av immunreaksjoner og terapeutiske medikamenter basert på skreddersydde proteiner.

I 2011 var Inger Sandlie den første som fikk UiOs innovasjonspris. Nå har Sandlie også mottatt en ærespris fra Inven2, innovasjonsselskapet til Universitetet i Oslo, Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst, for å ha levert inn hundre idéer.

– Inger Sandlie har ikke bare bak seg en fremragende akademisk karriere, hun har også gjort en fantastisk innsats når det gjelder innovasjon, poengterte viserektor Knut Fægri i sin tale under prisutdelingen, hvor han også berømmet Sandlies evne til å formidle komplisert stoff på en god og lettfattelig måte.

Innovasjonskultur

– Dette er en pris til hele forskergruppen, understreker den stolte prisvinneren.

På spørsmål om hva som er nøkkelen til suksessen, trekker Inger Sandlie fram innsatsen til dyktige og innovative kolleger, men hun gir også Forskningsrådet og Invent2 deres del av æren for suksessen.

– Statusen som senter for fremragende forskning har sikret oss en god og stabil finansieringssituasjon. Vi har fått mulighet til å skape et miljø hvor medarbeiderne får tid til å vokse og utvikle seg.

– Inven2 har gjort livet lettere for oss. Vi søkte patenter og kommersialiserte også før universitetet fikk sitt eget innovasjonsselskap, men den gang var det forbundet med flere problemer. Nå kan vi konsentrere oss om forskningen i trygg forvissning om at Inven2 har den kompetansen vi mangler, sier hun.

Inger Sandlie beskriver innovasjon som en del av kulturen ved senteret. På Inven2s liste over forskerne som har levert flest ideer, finner du hele tre forskere fra Senter for immunregulering.

Forlenger medisiners levetid

– Hva er du selv mest stolt over?

– Jeg er stolt av at vi har lyktes med å skape to bioteknologibedrifter, Vaccibody og Nextera, med gode arbeidsplasser også for personer utdannet i vårt miljø, svarer Sandlie.

Vaccibody A/S fremstiller vaksiner basert på spesialdesignede antistoffer, mens Nextera A/S utvikler medisiner mot sykdommer der immunforsvaret feilaktig går til angrep på kroppen, såkalte autoimmune sykdommer, og vaksiner mot kreft. Sandlie er også medoppfinner av Pepbodies, Troybodies, Phagemers og Veltis.

– Jeg er også stolt av at vi i disse dager utvikler Veltis i samarbeid med det danske selskapet Novozymes Biopharma A/S, legger hun til, og forklarer at Veltis er navnet på en teknologi som forlenger medisiners levetid i kroppen. For pasientene betyr det at de kan ta medisiner sjeldnere, i lavere doser og med mindre bivirkninger.

Senter for immunregulering (CIR) er et forskningssenter ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus. Senteret er del av Senter for fremragende forskning (SFF)-programmet til Norges forskningsråd (NFR).

Forskerinitiert grunnforskning

– Hva er den viktigste drivkraften din?

 – Å se at arbeidet bærer frukter. Å se andre vokse, er også viktig for meg, svarer Sandlie og legger til at hun en person som liker å arbeide sammen med andre.

– Hva betyr prisen for Senter for immunregulering?

– Prisen viser at det ikke er noen motsetning mellom forskerinitiert grunnforskning og innovasjon. Langsiktig og god finansiering av forskerinitiert grunnforskning er et kraftig virkemiddel for å oppnå innovasjon. Det er noe Forskningsrådet bør merke seg.

 

 

 

Av Grethe Tidemann
Publisert 29. okt. 2014 14:42 - Sist endra 29. okt. 2014 14:42
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere