Menneskerettsaktivist fra Bahrain får Studentenes fredspris 2015

Den 23 år gamle studenten og menneskerettsaktivisten Aayat Alqormozi fra Bahrain får Studentenes fredspris for sin innsats i kampen for menneskerettigheter og demokrati.

FÅR FREDSPRIS: Menneskrettsaktivisten Ayat Algormozi fra Bahrain får Studentenes fredspris for 2015.

Foto: Pressefoto

Aayat Alqormozi, mottar Studentenes fredspris for sin iherdige kamp for demokrati og menneskerettigheter i Bahrain, sier leder av fredspriskomiteen Jørn Wichne Pedersen i en pressemelding.

Alqormozis navn ble annonsert under en pressekonferanse på Studentersamfundet i dag. Hun er den niende vinneren siden prisen første gang ble utdelt i 1999.

Prisen utdeles på vegne av alle norske studenter, og er forankret i den internasjonale studentfestivalen i Trondheim, Isfit, melder Universitetsavisa.

Rettet kritisk dikt til kongen

Aayat Alqormozi gjorde seg bemerket under protestene som fulgte med den arabiske våren i 2011. Da leste Alqormozi opp dikt på Perleplassen i Bahrains hovestad, Manamam, hvor demonstrantene i landet var samlet.

Diktet var rettet til landets konge, Hamad bin Isa al-Khalifa, og sirkulerte ut i verden via Youtube og Twitter.

Fengslet og mishandlet

Tre uker etter den andre diktopplesningen, ble Alqormozi arrestert.

Ifølge rapporter fra en rekke internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner og medier, deriblant The Independent, ble Alqormozi utsatt for grov mishandling uten at det en gang ble gjort forsøk på å gjennomføre avhør.

Slått med strømkabler

Alqormozi skal ha blitt slått i ansiktet med strømkabler, truet med voldtekt, blitt tvunget til å vaske toaletter med bare hendene og utsatt for støt. Alqormozi skal også ha opplevd det som at fengselcellen hennes til tider ble fylt med gass som gjorde det vanskelig å puste.

Bilder av henne ble også publisert på dating- og pornonettsider. En behandling som minner om den iranske Majid Tavakoli, fredsprisvinneren fra 2013, ble utsatt for.

Etter ni dager skal Alqormozi ha blitt overført til en annen avdeling, hvor mishandlingen opphørte.

Tvunget til å beklage

Alqormozi ble i juni 2011 dømt til ett års fengsel for ulovlige ytringer mot regimet og for å ha fornærmet medlemmer av kongefamilien.

Etter press demonstranter og internasjonale organisasjoner ble hun sluppet fri i begynnelsen av juli. Hun måtte skrive under på et dokument om at hun aldri ville delta i demonstrasjoner igjen, ifølge moren måtte hun skriver under dokumentet med bind foran øynene.

Risikerer ny fengselsstraff

I januar i år leste Alqormozi likevel på nytt opp dikt under en demonstrasjon. Hun ble innkalt til nye avhør og er igjen siktet for å ha fornærmet kongefamilien og ulovlige ytringer mot regimet.

I sin begrunnelse for prisutdelingen skriver komiteen at Alqormozi « gjennom fredelige, ikke- voldelige demonstrasjoner [har] blitt et symbol for motstandsbevegelsen mot regimet. Hun har især blitt en stemme for kvinner og studenter som arbeider for at demokrati og menneskerettigheter skal se dagens lys i Bahrain.»

Deles ut i februar

– Protestene i Bahrain er den glemte arabiske våren. Demonstrantene krevde politisk reform, sosial rettferdighet og respekt for menneskerettigheter. Sjia-muslimer utgjør rundt 70 prosent av befolkningen, men utsettes likevel for diskriminering av den styrende sunni-muslimske eliten og kongefamilien al-Khalifa, sier Wichne Pedersen i den samme pressmeldingen.

– Aayat Alqormozi har betalt en høy pris for sine fredelige protester, sa Wichne Pedersen under pressekonferansen onsdag formiddag.

Prisen deles ut under Isfit, som arrangeres 5.–15. februar 2015. Da feierer festivalen også 25-årsjubileum, og på gjestelisten står blant annet Dalai Lama.

Les også: Studentenes fredspris til kroat

Les også: Fredspris til fengslet iransk studentleder

Emneord: Menneskerettar, Studentforhold, Internasjonalisering, Studentsaker Av Markus Tobiassen i Universitetsavisa
Publisert 1. okt. 2014 14:37 - Sist endret 1. okt. 2014 22:38
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere