Ingen signaler fra Røe Isaksen

Alle institusjonene fikk sine ti minutter hver på å presentere sine tanker om hvor de ser seg selv i 2020 overfor statsråden i Stavanger sist torsdag. Det kom ingen signaler om hvilke fusjoner regjeringen ønsker seg.

SLAPP INGEN NYHET: Det kom ingen signaler fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen under møtet med universitetene og høgskolene i Hordaland og Rogaland i går.

Foto: Ola Sæther

Politisk ledelse uttrykte ingen prioritering blant alternativene institusjonene la frem. I denne fasen vil departementet ha alle tanker og ideer på bordet, ifølge konstituert universitetsdirektør, Kjell Bernstrøm.

UH-nett vest, i form av en helseforetaksmodell eller konsortium, kvalifiserer ikke i forhold til bestillingen, var tilbakemeldingen fra statsråden. Det har UiB allerede oppfattet. Bernstrøm, rektor Dag Rune Olsen, styrerepresentantene Johan Fredrik Odfjell, Oddny Miljeteig, Peter Haugan og Anders Parmann fikk ingen konkrete signaler på hvilken ny struktur statsråden helst ønsker seg på Vestlandet.

– Departementet konkluderer ikke før det har sett hele bildet, sier Bernstrøm.

Styreseminar i Grieghallen

Neste milepæl er styreseminaret 30. og 31. oktober. Styremøtet utvides til et seminar over to dager helt i slutten av oktober og finner sted i Grieghallen. Universitetsdirektøren legger opp til at styret kan realitetsbehandle hva UiB går for allerede på styreseminaret om ca. en måned.

Mindre læresteder må kjenne sin besøkelsestid

Mindre institusjoner er redde for å komme tapende ut av eventuelle sammenslåinger. De mindre høyskolene brukte tiden sin på å fortelle om sine sterke sider, og mindre på de svakere, noe statsråden kommenterte. Bestillingen er klar: Det blir færre institusjoner for høyere utdanning i Norge. De mindre lærestedene har ikke den kritiske massen som skal til for å utvikle seg i riktig retning, mener KD. Det skal bli færre institusjoner, om ikke færre campuser. Det blir nå opp til disse lærestedene å selv ta initiativ til fusjonssamtaler med større institusjoner for å komme eventuell pålegg i forkjøpet. Ingen institusjoner har vetorett, varslet statssekretær Bjørn Haugstad nylig.

Høgskolen i  Bergen åpner for samarbeid

Høgskolen i Bergens styre vedtok i forrige uke en formulering som åpner for å styrke samarbeidet med begge Vestlandets to universiteter: «HiB ønsker å videreutvikle sin faglige profil som er profesjons- og arbeidslivsrettet. Vårt langsiktige mål er å bli et profesjonsuniversitet på Vestlandet. Vi inviterer andre institusjoner til å være med på å realisere dette målet. Dette nye profesjonsuniversitetet skal styrke samarbeidet med UiB og UiS. Begge disse universitetene vil være det nye profesjonsuniversitetets fremste samarbeidspartnere. Denne visjonen med tre sterke institusjoner vil styrke Vestlandet som utdanning- og forskningsregion i et nasjonalt og internasjonalt perspektiv.» Det går fram av uttalelsen fra styret for Høgskolen i Bergen.

Emneord: Universitetspolitikk, Forskningspolitikk Av Tor H. Monsen i På Høyden
Publisert 26. sep. 2014 15:33 - Sist endret 29. sep. 2014 11:34
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere