Forskere fikk hatmeldinger før omstridt konferanse

Forskerne bak denne ukas konferanse om statsløshet i Karibia har mottatt hatmeldinger.  – Vi beskyldes for å ødelegge den dominikanske nasjonen, sier førstelektor ved NTNU, Jørgen Yri.

DELTAR: Førsteamanuensis i Latin-Amerikakunnskap ved UiO, Leiv Marsteintredet , er en av initiativtakerne til konferansen om statsløshet i Karibia.

Foto: Ola Sæther

Bak konferansen http://drhaitinorway.wordpress.com/   står  NTNU og Universitetet i Oslo, sammen med samarbeidspartnere som Kirkens Nødhjelp, PRIO, Fritt Ord og NorLARnet. Temaet er statsløshet sett i lys av den betente konflikten mellom Den dominikanske republikk og Haiti.

700 000 kan bli statsløse

- Det er spesielt at en konferanse her hjemme vekker såpass harme langt av gårde, sier primus motor, førstelektor i spansk ved NTNU, Jørgen Yri. 

I et område på størrelse med Finnmark trues nå nærmere 700 000 mennesker med haitiske aner med å bli gjort statsløse. Dette skjer som følge av en fersk dom i Den dominikanske republikk, en dom som beskrives som et eklatant brudd på grunnleggende rettsprinsipper.

 “Hispaniola 2014: justice, nationality and migration” holdes på Blindern torsdag 18 og fredag 19 september. Hit kommer et femtitalls statsvitere, historikere, jurister, NGO-arbeidere og økonomer fra Haiti, Den dominikanske republikk, USA og Skandinavia.

- Vi har prøvd å samle ulike perspektiver på det samme utgangspunktet, nemlig statsløsheten. Ulike stemmer skal forklare hvordan ting henger sammen, sier Yri.

Håper det blir fruktbart

To representanter fra Den dominikanske republikks utenriksdepartement har meldt sin ankomst til Blindern for å målbære landets offisielle syn, og delta i debatten. Også norsk UD sender flere representanter.

Yri sier at det også er en viss ære å bli tatt såpass på alvor, og at det er flott at det de gjør vekker oppsikt. Arrangørene  håper at møtet mellom sivilsamfunn, forskere og regjeringsmedlemmer i beste fall kan bli fruktbart for alle parter. Selv holder han på med en doktorgrad i historie, og skal presentere funn fra et dialogprosjekt blant ungdom fra de to landene. 

Fakta om konferansen:

Konferansen samler akademikere, representanter fra sivilsamfunnet og myndigheter fra Haiti, Den dominikanske republikk, USA og Skandinavia. Målet er å tilby et bredt spekter av perspektiver på det betente forholdet mellom Haiti og Den dominikanske republikk, som deler øya Hispaniola i Det karibiske hav.

*             Noe av dette handler også om gjenoppbyggingen etter jordskjelvet i 2010, som etterlot omkring 200 000 døde og et enormt antall mennesker på flukt. I etterkant av jordskjelvet fjor høst ble et ukjent antall hundretusen dominikanere av haitisk opprinnelse truet med å bli fratatt statsborgerskapet.

*             Dette var en avgjørelse som blåste liv i en svært polarisert debatt om menneskerettigheter, statsløshet, rasisme og nasjonalisme.

*             I den dominikanske republikk svarte man, på mørkt ironisk vis, ved å lage bokbål av Vargas Llosas bøker. Avgjørelsen om statsborgerskap ble senere delvis omgjort, men det har ikke lagt debatten død.

*             Spørsmål som reises er hvordan denne katastrofen påvirker forholdene mellom de to landene? Hvordan påvirker det internasjonalt nærvær på begge sidene av grensa?

 

 

 

 

 
Emneord: Latin-Amerika, Internasjonalisering Av Sølvi Waterloo Normannsen i Universitetsavisa
Publisert 17. sep. 2014 15:55 - Sist endret 18. sep. 2014 09:57
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere