Dansken Kristian Helin får Anders Jahres store medisinske pris

Anders Jahres mest prestisjefulle pris tildeles i år professor Kristian Helin ved Københavns Universitet for hans banebrytende bidrag til å forstå epigenetikk, eller forandringer av arvematerialet. Prisen er på 1 million kroner.

MILLIONPRIS: Medisinprofessor Kristian Helin har fått Anders Jahres store medisinske pris på 1 million kroner.

Foto: Københavns universitet

Den danske forskeren har identifisert enzymer som endrer materialet rundt cellenes DNA og vist hvordan dette endrer geners aktivitet. Epigenetikk er forandringer av arvematerialet vårt som styrer genenes aktivitet uten å endre selve DNA-koden.

Nye legemidler

- For å utvikle nye metoder til behandlingen av kreft er det nødvendig å forstå hvordan kreft oppstår. Vår forskning innenfor epigenetikk har ført til identifiseringen av nye enzymer og mekanismer for hvordan normale celler kan reguleres, samt pekt på hva som går galt i kreftceller. Denne kunnskapen kan vi nå bruke til å utvikle nye legemidler. Jeg er veldig takknemlig for at komiteen har valgt å tildele prisen til meg og jeg vil fortsette dette arbeidet, sier vinner av årets Jahre-pris, professor Kristian Helin i en pressemelding fra Universitetet i Oslo.

Fremragende forskning

Anders Jahres medisinske priser:

Anders Jahres medisinske priser for 2014 belønner fremragende forskning innen basal og klinisk medisin.

Anders Jahre hadde spesiell interesse for medisin, og han bestemte at en del av avkastningen av fondet skulle benyttes til utdeling av en årlig nordisk medisinsk pris for internasjonalt sett oppsiktsvekkende arbeid.

 Prisene deles ut av Universitetet i Oslo etter innstilling fra en utdelingskomité og er blant de største innen medisin i Norden.

 Komiteen ledes av professor Harald A. Stenmark og består av representanter fra alle de nordiske landene.

Anders Jahres pris innen medisin belønner fremragende forskning innen basal og klinisk medisin. Det er styret ved Universitetet i Oslo som deler ut prisen årlig.

- Vi er veldig stolte av å kunne dele ut den nordiske Jahre-prisen til Helin for hans fremragende vitenskapelige arbeid innen epigenetikk. Hans arbeid vil bli svært viktig i fremtidig behandling av kreft, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen.

Pris til yngre forskere

Anders Jahres pris til yngre forskere på kr. 400.000 deles mellom Associate professor Rickard Sandberg, Karolinska Institutet, Stockholm og professor Sampsa Hautaniemi, Universitetet i Helsingfors. Sandberg får prisen for sine fremragende bidrag innen studier av genregulering og kreft. Hautaniemi mottar prisen for sin fremragende forskning innen systembiologi og kreft.

 

Emneord: Medisin, UiOs priser, Internasjonalisering
Publisert 5. sep. 2014 10:00 - Sist endret 5. sep. 2014 10:19
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere