Dramatisk vandring i Botanisk hage

Da skipet Congo forlot London i 1816, var nordmannen Christen Smith om bord. Han hadde fått det ærefulle, men skjebnesvangre oppdraget å være vitenskapelig ansvarlig for en ekspedisjon som skulle finne Kongoelvens kilder. Denne uken kan du høre Christen Smith fortelle sin historie i vandrespillet Ekspedisjon 60º N

 

HOVEDSCENEN: Det meste av handlingen i teaterstykket Ekspedisjon 60º N foregår foran ærverdige Tøyen Hovedgård. Skuespilleren Anders Rummelhoff har hovedrollen som Christen Smith. Gry Ekrem ved Geologisk museum, har rollen som prestefrue Louise Holm. Blant utøverne er også fem dansere, mens felespiller Jan Wesenberg (ikke til stede på bildet) står for musikken.

Foto: Ola Sæther

Christen Smith startet sin akademiske karriere som lege, men kom snart til å forlate medisinen til fordel for botanikken, som stod hans hjerte nærmest.

I årene fra 1808 til 1813 foretok Smith mange og lange reiser rundt i Norge, hvor han i tillegg til å samle planter, foretok meteorologiske og geografiske målinger.

Da Christen Smith i 1814 ble utnevnt til professor i botanikk og landøkonomi ved det unge Christiania universitet, var en av hans oppgaver å etablere en botanisk hage.

Men før Christen Smith tiltrådte professorstillingen, ønsket han å forberede seg gjennom et lengre utenlandsopphold. Sammen med den tyske geologen Leopold von Buch tilbrakte Smith i 1815 seks måneder på Madeira og Kanariøyene, hvor han samlet inn og registrerte hundrevis av planter og frø.

FRILUFTSTEATER I SKUMRINGEN

Ekspedisjon 60º N – en historisk naturvitenskapsodyssé for hele familien

Tid: 20.–24. august kl. 20.15 (presis) – 21.15

Sted: Oppmøte foran Botanisk museum ved porten mot Munch-museet

Teaterstykket er skrevet av Nils-Petter Bergersen (NHM) i samarbeid med Karl Jørn Johansen, dramaturg ved Rogaland teater.

Forestillingen er gratis og prinsippet ”først til mølla” gjelder. Det er plass til 150 tilskuere per kveld.

En skjebnesvanger reise

I januar 1816 reiste Smith ut på en ny reise, denne gangen som vitenskapelig ansvarlig for en britisk ekspedisjon til Kongo, en ekspedisjon som etter sigende skal ha inspirert forfatteren Joseph Conrad til å skrive boken «Heart of Darkness».

Også på denne reisen gjorde Smith en rekke verdifulle, botaniske observasjoner. Det meste av materialet befinner seg i dag på Museum of Natural History i London, men deler av materialet ble også sendt til Norge.

Selv kom Christen Smith aldri tilbake til Universitetet i Christiania. I september 1816 døde han, som flere av sine reisefeller, av utmattelse, matmangel og tropefeber.

 

Prestefruen i Tysfjord.

Denne uken kan du høre Christen Smith fortelle sin historie i vandrespillet Ekspedisjon 60º N – en historisk naturvitenskapsodyssé for hele familien som framføres i Botanisk hage på Tøyen.

– I teaterstykket får publikum møte mange betydningsfulle personligheter som har vært med på å forme hagen og de naturhistoriske museene på Tøyen i perioden fra 1814 til midt på 1900-tallet, forteller forfatteren, gartneren og dramatikeren Nils-Petter Bergersen.

Forestillingen som ble uroppført i 2005, framføres i anledning 200 årsjubileet til Botanisk hage.

Blant personene tilskuerne presenteres for, er professorene Fredrik Chr. Schübeler og Matthias Blytt. Den førstnevnte var opptatt av nyttevekster, den andre la vekt på botanisk forskning, en motsetning som kulminerte først da Landbrukshøyskolen på Ås ble etablert i 1859.

Schübeler, som blant annet var opptatt av plantenes klimatiske utbredelse, etablerte et nettverk av forsøksverter over hele landet. Prestefrue Louise Holm i Tysfjord representerer i stykket en av mange ivrige hobbygartnere som fikk frø og instruksjoner tilsendt fra Schübeler.

STYKKETS FORFATTER: Gartner Nils-Petter Bergersen ved Naturhistorisk museum (NHM) har flere års erfaring innenfor teater og musikk.

Dynamisk naturopplevelse

Teaterstykket starter kl. 20.15 presis. Tidspunktet er ikke tilfeldig, ifølge Bergersen. Forestillingen starter i skumringen utenfor Botanisk museum og avsluttes i Fjellhagen etter mørkets frambrudd.

– I skumringen endrer hagen seg, påpeker Bergersen, som i tillegg til naturopplevelsen, håper å gi publikum en forestilling som er både lærerik og underholdende.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

Emneord: Naturhistorisk museum, Museene Av Grethe Tidemann
Publisert 20. aug. 2014 13:51 - Sist endret 21. aug. 2014 09:25
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere