Matematikkprofessor Bernt Øksendal får UiOs forskningspris

Årets vinnere av Forskningsprisen, Læringsmiljøprisen, Formidlingsprisen og Innovasjonsprisen er offentliggjort. Prisene går denne gang til menn ved matnat, HF, jus og medisin.

ET GODT FORBILDE: Professor Bernt Øksendal deler sin kunnskap med andre uten tanke på egen vinning, og er en genuin nysgjerrighetsdrevet forsker, ifølge priskomiteens innstilling.

Foto: UiO/Terje Heiestad

Navnene på vinnerne av Forskningsprisen, Læringsmiljøprisen, Formidlingsprisen og Innovasjonsprisen 2014 er klare, skriver UiO i en pressemelding.

Prisene, som er på 250 000 kroner, blir delt ut på universitetets årsfest i Aulaen 2. september.

UiOs fire priser

* Universitetet i Oslo deler årlig ut fire priser: Forskningsprisen, Læringsmiljøprisen, Formidlingsprisen og Innovasjonsprisen.
* Felles formål for alle fire prisene er at de er en belønning som skal stimulere til økt innsats og være til inspirasjon for pristakernes fagmiljø ved universitetet.
* Universitetsstyrets priskomité innstiller, og Universitetsstyret tildeler prisene.
* Prisene deles ut på årsfesten 2. september i Universitetets aula. De er på 250 000 kroner.

Kilde: UiO


Les mer om prisene

 

Forskningsprisen

Forskningsprisen går til professor Bernt Øksendal ved Matematisk institutt på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Han forsker på stokastisk analyse, finans, forsikring og risiko.

Utdrag fra komiteens innstilling: «Professor Øksendal fungerer som et forbilde i sitt daglige virke ved instituttet. Hans entusiasme og arbeidsglede smitter over på resten av miljøet. Han deler sin kunnskap med andre uten tanke på egen vinning, og er en genuin nysgjerrighetsdrevet forsker. Komiteen ønsker gjennom sin innstilling å anerkjenne en kandidat som gjennom en årrekke har bidratt til å sette norsk naturvitenskapelig forskning og Universitetet i Oslo på verdenskartet.»

Læringsmiljøprisen

Læringsmiljøprisen går til emnet HIS4050-Historieformidling ved undervisningsleder John McNicol, Institutt for arkeologi, konservering og historie på Det humanistiske fakultet.

Utdrag fra komiteens innstilling: «Priskomiteen mener emnet tydelig understreker at humanistiske fag er viktige og sentrale universitetsfag, og at formidlingsevnen til studentene som tar dette emnet, styrkes på en forbilledlig måte.»

Formidlingsprisen

Formidlingsprisen går til professorene Ola Mestad og Dag Michalsen ved Det juridiske fakultet for formidling i anledning grunnlovsjubileet.

Utdrag fra komiteens innstilling: «De formidler bredt og allsidig i anledning grunnlovsjubileet. Michalsen er hovedredaktør for seksbindsverket "Nye perspektiver på grunnloven 1814–2014", som springer ut av et tverrfaglig forskningsprosjekt med samme navn. Mestad er en av forfatterne. Han har også en viktig rolle som styreleder for Forskningskomiteen for Grunnlovsjubileet 2014. (…) Dersom prisen går til dem, vil det være første gang jurister får Formidlingsprisen til Universitetet i Oslo.»

Innovasjonsprisen

Innovasjonsprisen går til Øyvind Sverre Bruland og Roy Hartvig Larsen. De er gründerne bak kreftmedisinen Alpharadin og selskapet Algeta. Bruland er professor ved Det medisinske fakultet.

Utdrag fra komiteens innstilling: «Øyvind Sverre Bruland og Roy Hartvig Larsen har vært gründerne bak kreftmedisinen Alpharadin for behandling av pasienter med fremskreden prostatakreft og spredning til skjelettet. Alpharadin reduserer både mortalitet og morbiditet, og er godkjent av amerikanske og europeiske legemiddelmyndigheter. Nylig ble selskapet Algeta, som har utviklet og produserer legemiddelet, kjøpt opp av Bayer AG for over 16 milliarder kroner. Selskapet har over 80 ansatte i Oslo, med et tilsvarende antall ansatte i USA.»

 

Av Helene Lindqvist
Publisert 1. juli 2014 12:19 - Sist endret 1. juli 2014 12:39
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere