Se hvordan den nye livsvitenskapsbygningen kan bli

Sju grupper konkurrerer om utformingen av universitetets nye, store livsvitenskapsbygning. Fra onsdag 11. juni kan publikum se løsningsforslagene i Realfagsbiblioteket på Blindern.

FØRSTE RUNDE ER OVER: Ingunn Wiig, leder for Seksjon for samfunnskontakt og arrangementer ved UiO, viser fram noen av skissene til utforming av ny livsvitenskapsbygning i Gaustadbekkdalen. I sommer stiller Statsbygg og UiO ut alle  de sju løsningsforslagene på Blindern.

Foto: Ola Sæther

Regjeringen varslet 15. februar 2013 at Statsbygg var gitt i oppdrag å utarbeide et skisseprosjekt for en ny bygning for livsvitenskap, kjemi og farmasi ved Universitetet i Oslo.

Konkurransedeltakerne

De sju gruppene som konkurrerer om å få utforme Livsvitenskapsbygningen ved Universitetet i Oslo, er:

* Ratio arkitekter as, Erichsen og Horgen as, Ingeniør Per Rasmussen as, MOE as, Kristine Jensens Tegnestue aps

* Multiconsult AS, Hjellnes Consult AS, ØKAW AS Arkitekter, LPO arkitekter AS, Nyréns Arkitektkontor AB

* Nordic – Office of Architecture AS, COWI AS, Norconsult AS, SLA AS

* Sweco Norge AS, C. F. Møller Norge AS, Aas-Jakobsen AS, Dronninga Landskap AS

* Arkitema K/S KS, EKJ Rådgivende Ingeniører AS, Link Arkitektur AS – Landskap

* White arkitekter AB, ELU Konsult AB, ÅF-Infrastructure AB

* Rambøll Norge AS. Henning Larsen Architects

 

Høsten 2013 utlyste Statsbygg en tverrfaglig plan- og designkonkurranse for den planlagte bygningen. Frist for prekvalifisering ble satt til 31. januar 2014, og 31 prosjekteringsgrupper søkte om å delta. Av disse ble sju grupper plukket ut til å delta i selve konkurransen.

Nå inviterer Statsbygg og Universitetet i Oslo publikum til å komme og se de innkomne forslagene. Den formelle åpningen av utstillingen med skisser fra de sju deltakerne finner sted 10. juni i Realfagsbiblioteket i Wilhelm Bjerknes' hus på Blindern. Fra og med 11. juni og fram til semesterstart i august vil utstillingen være åpen for publikum i bibliotekets åpningstid.

Tre finalister

Juryen starter i disse dager arbeidet med å bedømme løsningsforslagene fra de tverrfaglige gruppene som konkurrerer om å få planlegge og designe den nye universitetsbygningen. Vurderingen er anonym, og bedømmelseskriteriene er gjennomførbarhet og totaløkonomi, steds- og campusutvikling, arkitektonisk kvalitet og funksjonalitet og miljøløsninger.

I løpet av juni skal juryen plukke ut tre vinnere som vil bli invitert til forhandlinger om prosjekteringskontrakten. Først etter at forhandlingene er gjennomført og Statsbygg har besluttet hvem som skal tildeles kontrakt, vil juryrapporten og rangeringen av vinnerne bli offentliggjort.

– Nå ser vi fram til å få juryens vurdering av de innkomne forslagene, og gleder oss til en spennende høst, kommenterer kommunikasjonsrådgiver Tale Berg Husby i Statsbygg.

Går alt etter planen, skal prosjekteringskontrakten underskrives i begynnelsen av september. Vinnergruppen vil da få i underkant av ett år på seg til å utarbeide et ferdig skisseprosjekt.

Juryen

I juryen som skal vurdere forslagene til utforming av ny livsvitenskapsbygning, sitter:

Ulrika Bergström, Statsbygg, (juryens leder)

Sjefsarkitekt Helga Sagsveen, UiO

Instituttleder Jo Døhl, UiO, Kjemisk Institutt

MNAL Einar Hagem, partner i arkitektfirmaet Lund Hagem AS (NAL)

MAA Jakob Steen Christensen, partner i arkitektfirmaet JAJA Architects aps, København (NAL)

Sivilingeniør Eystein Abel Engh, eget firma (RIF)

Iwan Thompson, firma Lala Tøyen AS (NLA)

Synnøve Frafjord, Statsbygg

Roar Bjordal, Statsbygg

Gigantprosjekt

Den nye bygningen for livsvitenskap, kjemi og farmasi ved Universitetet i Oslo skal ligge i Gaustadbekkdalen, rett sør for Store Ringvei i Oslo og med kort avstand til campus på Blindern, Oslo universitetssykehus, Institutt for informatikk og SINTEFs laboratorium for nye materialer.

Rundt 1000 ansatte og om lag 1600 studenter vil få sin arbeidsplass i bygningen. Bygningen, som ifølge prosjektbeskrivelsen er gitt en øvre arealramme på 66 700 kvadratmeter brutto, vil bli Norges største enkeltstående universitetsbygning.

 

 

 

Av Grethe Tidemann
Publisert 10. juni 2014 14:16 - Sist endret 10. juni 2014 15:03
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere