Her er Ruth Vatvedt Fjelds krav til rektor

«Jeg har ikke noen grunn til å holde på deg, hvis du ikke vil være her», sa rektor til Ruth Vatvedt Fjeld da hun ville trekke seg. Dermed fikk Fjeld ikke vist fram lista over hva som skulle til for at hun skulle bli.

FEIL REKKEFØLGE:  – Jeg forstår nå at hun hadde til hensikt å legge listen fram, etter at hun hadde levert sin fratredelseserklæring. For meg blir det å ta ting i feil rekkefølge, synes rektor Ole Petter Ottersen. På bildet: Ruth Vatvedt Fjeld (arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

Da Ruth Vatvedt Fjeld leverte sin fratredelseserklæring til rektor Ole Petter Ottersen i april i år, hadde hun en lapp i lomma. Lappen inneholdt seks punkter med endringer som skulle til for at hun skulle bli værende.

– Jeg hadde jo forventet at han skulle forsøke å få meg til å endre mening. I stedet sa han «Jeg har ikke noen grunn til å holde på deg, hvis du ikke vil være her», forteller Fjeld.

Dermed fikk rektor aldri sett lista. Her er den:

DE SEKS KRAVENE:

  1. Rektoratmøtene skal bestå av rektorene (rektor, prorektor og viserektor) – dvs. være et møtested for den faglige ledelsen.
  2. Rektor og prorektor må ha ukentlige møter om fordeling av oppgaver, pluss løpende kontakt om påløpte oppgaver.
  3. Rektoratet bør føre en offentlig journal over saker som løpende kommer inn, med saksnummer, ansvarshavende og når sakene er avsluttet og hvordan. Nå er alle sakskart i direktørens og spesielt assisterende direktørs hode, og det gir administrasjonen svært stor innflytelse på saksgangen i rektoratet, samt manglende innsyn for rektorene.
  4. Rektoratet bør ha mer samarbeid med dekaner og instituttledere og bruke deres kompetanse og innsikt mer før strategier legges og beslutninger tas.
  5. Den ansvarsporteføljen som lå i prorektorstillingen før rektorvalget, blir tilbakeført til prorektor. Justeringer kan diskuteres i forhold til viserektorene.
  6. Den øverste administrasjonen ved UiO er universitetsdirektøren. Stilling som assisterende universitetsdirektør skal bestå av assisterende administrativt arbeid uten overordnet lederansvar.

– Kjenner igjen deler av innholdet

Rektor bekrefter at dette er første gang han ser Fjelds seks krav.

– Jeg har ikke sett denne listen før Uniforum nå presenterer den, men deler av innholdet kjenner jeg igjen, sier han.

Uniforum har også gjort Ottersen kjent med Fjelds øvrige versjon av hendelsesforløpet.

– Jeg forstår nå at hun hadde til hensikt å legge listen fram, etter at hun hadde levert sin fratredelseserklæring. For meg blir det å ta ting i feil rekkefølge, synes rektoren.

Ønsker et «verdig punktum» i saken

Ottersen understreker betydningen av gjensidig tillit mellom rektor og prorektor.

– Når man sammen skal utgjøre den valgte delen av rektoratet, så betyr det at man må ha en felles plattform og klar tillit til hverandre. Jeg opplevde at vi stod støtt på en felles plattform, men da Ruth kom til meg med sin fratredelseserklæring anså jeg det som en klar beskjed om at den nødvendige tilliten ikke var til stede. Det måtte jeg da bare akseptere, sier rektoren.

Han benytter anledningen ikke til å kommentere kravene, men til å komme med en oppfordring til Fjeld:

– Jeg har tidligere invitert Ruth til et møte. Den invitasjonen gjentar jeg gjerne, slik at vi kan få satt et verdig punktum i saken.

Les også:

* – At jeg ikke klarte jobben min, hva vet han om det?
* Trakk seg som prorektor – reagerer på UiOs versjon
* Ole Petter Ottersen: – Eg er svært lei meg

* Ingen kamp mot administrasjonen (debattinnlegg fra rektoratet)
 

Alle Uniforums artikler om eller med Ruth Vatvedt Fjeld

Av Helene Lindqvist
Publisert 6. juni 2014 12:28 - Sist endret 6. juni 2014 13:08
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere