Forskere protesterer mot dødsdommer i Egypt

Norske forskere reagerer sterkt mot de 529 dødsdommene som ble avsagt mot medlemmer av Det muslimske brorskap i Egypt denne uken. Også regjeringen ved utenriksminister Børge Brende protesterer mot dommene.

FRÅ VÅR TIL ISTID: Egypt har dømt 529 aktivister i Det islamske brorskap til døden. Nå protesterer norske forskere. Bildet er fra demonstrasjonen mot president Hosni Mubarak under Den arabiske våren i 2011.

Foto: Mohammed Abed/AFP/Getty Images

– Denne dommen er hårreisende. Nå bør det internasjonale samfunnet kjenne sin besøkelsestid. De bør reagere sterkt og høylytt. Hvis ikke USA og europeiske land reagerer kraftig på dette, vil menneskerettighetsregimet i vestlige land få seriøse legitimitetsproblemer, sier Cecilie Hellestveit, seniorrådgiver ved International Law and Policy Institute (ILPI) til NTB.

Hun mener verdenssamfunnet har reagert vagt på det som har foregått i Egypt siden den folkevalgte presidenten Mohamed Mursi, som tilhører Brorskapet, ble avsatt i et kupp i sommer.

– Siden den gang har de nye militærstøttede myndighetene brukt rettsvesenet som et instrument til å befeste makten, sier Hellestveit, som understreker at rettvesenet i Egypt verken nå eller tidligere har fungert som en nøytral instans.

– Denne dommen er et tydelig eksempel på det, sier Hellestveit til NTB.

"Aktivister sitter bak lås og slå"

Seniorforsker Jacob Høigilt ved PRIO skrev en kronikk om dødsdommene i Egypt i NRK Ytring denne uken. Han og forskerkollega Kristian Takvam Kindt skriver at etter at militæret tok makten i Egypt 3. juli 2013 har over 1.400 fredelige demonstranter blitt drept. «Aktivister som sto på barrikadene mot Mubarak i 2011 sitter nå bak lås og slå. Kritiske journalister blir sparket fra jobbene sine. Enhver organisert opposisjon mot militæret blir slått kraftig ned på, og alle seriøse utfordrere til feltmarskalk al-Sisi har trukket seg fra det kommende presidentvalget.Til og med Mubaraks tidligere statsminister, som ikke kan kalles en demokratiforkjemper, kalte den såkalte demokratiseringsprosessen i Egypt «en farse». Militærets styre er mer voldelig, mer autoritært og åpner for mindre ytring», skriver de to forskerne.

 – Dommene er sjokkerende

Samtidig etterlyser de en klarere tale fra norske myndigheter til Egypts regjering mot de over 500 dødsdommene mot medlemmer av Det muslimske brorskap. Reaksjonen fra utenriksminister Børge Brende kom dagen etterpå.

– Det er uakseptabelt at over 500 mennesker er dømt til døden i en summarisk rettssak. Dommene er sjokkerende og rettssaken gir grunn til bekymring for grunnleggende standarder i det egyptiske rettssystemet, sier utenriksminister Børge Brende.  – Jeg forventer at samtlige tiltalte gis muligheten til en rettferdig ankebehandling og at skyldspørsmålet vurderes individuelt for hver enkelt tiltalt. Vi har også sett flere andre domfellelser den siste tiden som reiser spørsmål ved rettssikkerheten i Egypt, legger utenriksministeren til. Han presiserer også Norges linje når det gjelder slike straffemetoder.

– Norge er mot dødsstraff i alle situasjoner, og jeg vil oppfordre egyptiske myndigheter til å ikke bruke denne straffemetoden, sier Brende.

 

Emneord: Menneskerettar, Internasjonalisering, Egypt, Midtøsten Av Martin Toft
Publisert 26. mars 2014 11:07 - Sist endret 26. mars 2014 11:21
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere