– Norge må fordømme vold mot studenter i Chile

– Norske myndigheter må komme på banen og fordømme drap og vold mot demonstranter overfor chilenske myndigheter, sier Anette Remme og Kim Kantardjiev, lederne av SAIH og Norsk studentorganisasjon i en felles pressemelding.

STUDENTPROTESTER I CHILE: SAIH og Norsk studentorganisasjon ber Norge fordømme bruk av vold mot demonstranter i Chile.

Foto: Pressefoto fra Norsk studentorganisasjon

 Studentbevegelsen i Chile har de siste fire månedene demonstrert mot myndighetenes manglende satsing på utdanning. Den siste tiden har konfrontasjon mellom demonstranter og politi økt, og myndighetenes overdrevne maktbruk har ført til massearrestasjoner og politidrap på 16 år gamle Manuel Gutierrez. Norske studentorganisasjoner ønsker å vise støtte til chilenske studenters rett til å organisere ikke-voldelige demonstrasjoner for et rettferdig utdanningssystem.

– Økte klasseskiller

Hovedkravene for protestene er økt offentlig styring av utdanningssystemet, økt finansiering og lavere skolepenger.  

– Den nåværende utdanningspolitikken har bidratt til økte klasseskiller mellom rike og fattige studenter. Mange har ikke råd til å ta utdanning, eller opparbeider seg en gjeld på åtte og en halv årsinntekt etter endt utdanningsløp, mener lederne for SAIH og Norsk studentorganisasjon.

Drept av politiet

Etter at Chiles største fagforening støttet opp om demonstrasjonene og erklærte generalstreik sist uke, har volden økt fra begge sider. Torsdag 25. august ble en 16-åring drept med maskinpistol av politiet, noe som har ført til at politigeneralen har gått av.

NSO og SAIH beklager at demonstrasjonene som i utgangspunktet var fredelige, nå har eskalert drastisk med tragisk utfall.

– Vi tar avstand fra all vold, men chilenske myndigheter bærer nå et spesielt ansvar for å unngå at flere blir skadd. NSO og SAIH har stor forståelse for chilenske studenters frustrasjon over sitt eget utdanningssystem. Måten chilensk utdanning er organisert på, er en etterlevning fra årene under Pinochet og strukturert på en måte som fremmer, heller enn å redusere, sosiale forskjeller, konstaterer de to studentlederne.

– Må møtes med argumenter

– Det er ufattelig at engasjement for å få et bedre samfunn der utdanning ikke bare er for de rike, kan ende så tragisk. I et demokrati må unge og studenter tas på alvor og uenighet må møtes med argumenter, ikke vold, sier SAIH-leder Anette Remme og NSO-leder Kim Kantardjiev

 

Emneord: Internasjonalisering, Latin-Amerika, Studentforhold, Menneskerettar
Publisert 1. sep. 2011 13:51 - Sist endret 1. sep. 2011 14:34
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere