Jørn Hurum hedres av National Geographic

Jørn Hurum (f. 1967) er den første norske forskeren som mottar National Geographics pris som fremadstormende forsker. Han får prisen på 10 000 dollar for øgleutgravingene på Svalbard, melder Naturhistorisk museum i en pressemelding.

FREMADSTORMENDE: Førsteamanuensis Jørn Hurum er den første norske forskeren som mottar National Geographics pris som fremadstormende forsker.

Foto: Ola Sæther

Hvert år siden 2004 har National Geographic kåret et lite antall ”fremadstormende oppdagere” (Emerging Explorers). Dette er unge forskere, oppdagelsesreisende og formidlere som har bidratt til å øke kunnskapen i verden selv om de fortsatt er tidlig i karrieren sin.

Skattkiste av fossile skjeletter

I begrunnelsen for å gi prisen til Jørn Hurum skriver National Geographic blant annet dette:

” Jørn Hurum, førsteamanuensis i virveldyrpaleontologi ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, lokker fram noen av evolusjonens hemmeligheter fra en arktisk steinørken. Han har avdekket en skattkiste av fossile skjeletter på avsidesliggende Svalbard, nord for Polarsirkelen. Her har han funnet et helt marint økosystem med hittil ukjente arter – fra ørsmå alger via små havlevende dyr til enorme havmonstre – som forbinder nye deler av evolusjonshistorien. Blant de mest spektakulære funnene er fossile levninger av kolossale pliosaurer. Disse 15 meter lange rovdyrene er blant de største av sitt slag som vitenskapen kjenner.”

Hurum har ledet seks utgravingsekspedisjoner til Svalbard, og planleggingen av den sjuende, som skjer i august, er i full gang. Utgravningene har flere ganger vært gjenstand for TV-dokumentarer både i Norge og internasjonalt, og i fjor ble de direktesendt på web-TV som de første paleontologiske utgravningene noensinne.

– Deler æren med teamet

I månedsskiftet mai/juni vises den seneste dokumentaren, National Geographics ”Death of a sea monster”, på NRK.  Og førstkommende lørdag kl. 12.00 vises den på Klimafestivalen på Frederikkeplassen på Blindern.

− Denne æren vil jeg først og fremst dele med teamet som er med meg. I løpet av årene med utgravninger har vi blitt en sammensveiset gjeng, mer venner enn kolleger, sier Hurum.

− Jeg er også glad for å arbeide ved et universitetsmuseum, der forståelsen og rommet for forskningsformidling og ikke bare forskning er større enn ved et vanlig forskningsinstitutt, slik at vi får muligheten til å dele oppdagelsene våre og kunnskapen de gir med en hel verden.

I tillegg til Svalbard-utgravningene som han nå blir hedret for, er Hurum også kjent som mannen bak Ida-fossilet, som er utgangspunktet for en ny barnebok og en utstilling ved Naturhistorisk museum som åpnes for publikum 10. juni.

Emneord: Naturhistorisk museum, Forskningsformidling, Priser
Publisert 16. mai 2011 14:46 - Sist endret 18. mai 2011 16:34

Gratulerer! Og interessant kommentar:

"− Jeg er også glad for å arbeide ved et universitetsmuseum, der forståelsen og rommet for forskningsformidling og ikke bare forskning er større.."

Ram Gupta

ramg@uio.no - 18. mai 2011 17:25

Gratulerer! Godt at (også?) noen utenfor UiO setter pris på din formidling av faget! Får håpe at dette fører til at naturinteresserte og nye realister ser på UiO som en naturlig innfallsport til arbeidslivet.

hanakrem

Hans Arne Nakrem - 20. mai 2011 18:33
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere