Få vil ha Tora Aaslands ph.d.-er

Regjeringen, ved næringsminister Trond Giske og forskningsminister Tora Aasland sliter med å få gitt bort doktorgradsstipender som såkalte nærings-ph.d'er, skriver Dagens Næringsliv i dag.  

Målet er å styrke samarbeidet mellom næringsliv og høyere utdanning, men pågangen fra interesserte kandidater har latt vente på seg.

Det var i Danmark man satte i gang med en modell hvor ansatte i næringslivet kunne ta doktorgrad i noe som er relevant for selskapet hvor de er ansatt. Staten og arbeidsgiver tar hver sin halvpart av regningen.

Men resultatet så langt har vært skuffende.

I årets budsjett kuttet således regjeringen bevilgningen til nærings-ph.d'er med 23,7 millioner kroner. Årsak: Pågangen fra interesserte kandidater fra næringslivet har vært for liten.

 – Vi hadde regnet med større pågang, sier Aasland til DN. Statsråden tror imidlertid det vil ta seg opp etter hvert som programmet setter seg.

Men hverken forsknings- eller næringsministeren har konkrete planer om tiltak for å øke etterspørselen.  

Til sammen førti millioner er bevilget til slike ph.d'er for inneværende år. Seksti kandidater er kommet i gang siden ordningen ble startet, og i år regner man med oppstart av 35 nye.

Emneord: Forskningspolitikk, Næringsliv, Doktorgrader
Publisert 18. jan. 2011 15:15 - Sist endret 18. jan. 2011 17:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere