Frokost med Bernt Hagtvet er blitt historie. UiO tvangspensjonerer frokostverten.

Det populære Frokost med Bernt er tatt av plakaten. Dette til tross for at arrangementets navnefar gjerne skulle fortsatt noen år til.

TATT AV PLAKATEN: – Jeg skulle gjerne fortsatt, men det forutsetter en helt annen seniorpolitikk enn den UiO står for nå, opplyser tidligere frokostvert Bernt Hagtvet til Uniforum. Bildet er fra en frokost i 2010. Trenger sosiologene biologien? var temaet den gang.

Foto: Ola Sæther

Hva har sosialantropologene Fredrik Barth og Unni Wikan , filosofen Henrik Syse, politikerne Jonas Gahr Støre og Knut Storberget og krigshelten Gunnar Sønsteby til felles. De har alle deltatt på «Frokost med Bernt» på Det samfunnsvitenskapelige fakultet, arrangementet som har fått navn etter den kjente statsvitenskapsprofessoren og populære foreleseren Bernt Hagtvet.

Den aller første frokosten ble arrangert torsdag 15. mai i 2007. Da kom det 35 personer for å høre på Stein Ringen, som er professor i sosiologi ved Oxford-universitetet. Siden den gang er det ifølge primus motor bak arrangementet, Anders Ravik Jupskås, blitt arrangert 120 frokoster, i perioden 2007–2011 en eller to torsdager i måneden med opptil flere hundre deltakere. Da Jonas Gahr Støre kom på besøk i 2009, møtte hele fire hundre personer opp.

En ære å bli invitert

Anders Ravik Jupskås fikk i 2008 Kristian Ottosen-prisen på 60 000 kroner for sin innsats for å styrke studentmiljøet ved Institutt for statsvitenskap og for å løfte fram viktige samfunnstemaer for et bredere publikum.

– Det vi har lagt merke til, er at folk etter hvert ser det som en ære å bli invitert til å delta på disse frokostene, uttalte den stolte prisvinneren til Uniforum etter prisoverrekkelsen.

De siste årene er det imidlertid blitt arrangert færre frokoster, ikke minst fordi Jupskås, etter eget utsagn, måtte få ferdig en doktorgrad.

Fem frokoster ble arrangert i 2013 og tre i 2015. Siste gang Jupskås og Hagtvet arrangerte frokost, var i mai. Da var temaet «Democracy Breakfast with Bernt: Presence and Prospects of the Reactionary Right in Contemporary US and Israeli Politics» med professorene Fred Lazin og Christopher Parker.

Tvangspensjoneres

Men siden har det vært stille.  Hva skjer med Frokost med Bernt? Vi henvender oss først til Bernt Hagtvet, arrangementets navnefar.

– Frokost med Bernt er nedlagt fordi den drivende administrative kraft, Anders Jupskås, som var stipendiat på statsvitenskap, måtte avslutte sin doktorgrad, og nå er i farspermisjon. Dessuten blir jeg tvangspensjonert neste år, og er da ikke lenger ansatt ved UiO, som det så omsorgsfult ble sagt her på huset for en stund siden.

– Vi vil begge gjerne fortsette, men det forutsetter for mitt vedkommende en helt annen seniorpolitikk enn den UiO står for nå, slår Bernt Hagtvet fast.

Ikke uten Bernt

Jupskås på sin side ser ikke for seg at han vil fortsette frokostene uten Hagtvet når han vender tilbake til UiO etter foreldrepermisjonen.

– Det gjør jeg nok ikke, men det kan godt hende vi lager liknende arrangementer som tar opp dagsaktuelle temaer med relevans for samfunnsvitenskapene, sier han.

– Hvorfor ikke flere frokoster?

– Alt til sin tid. Vi har brukt svært mye tid og krefter på å lage interessante frokoster. Det har vært veldig gøy, men nå er det tid for andre prosjekter, konkluderer Jupskås.

 

 

 

 

 

 

Av Grethe Tidemann
Publisert 26. okt. 2015 11:51
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere