Onde ugler på utstilling

Uglen er et myteomspunnet vesen. I vår del av verden symboliserer den gjerne visdom og klokskap. Andre steder er uglen et sterkt symbol for død og mørke makter. - Mennesket har til alle tider vært sterkt fascinert av ugler, påpeker arkeolog og ugleentusiast Håkon Ingvaldsen .

UGLEENTUSIAST MED HUBRO: Å bringe ugler til Athen, var tittelen på Håkon Ingvaldsens foredrag i Zoologisk museum.
Foto: Ola Sæther

Å bringe Ugler til Athen, er et gammelt ordtak. Å bringe ugler til Athen var som å gå over bekken etter vann, for byen var full av ugler. Uglen var Athenes følgesvenn og yndlingsfugl. Den preget athenernes mynter og dro de ut i strid, brakte de med seg ugler for å sikre hell og lykke. I klippene rundt Akropolis hekket det mengder av fredede ugler.

- Uglen som symbol på visdom og klokskap stammer fra de gamle grekerne, forteller Håkon Ingvaldsen.
- Men egentlig er den ond, i hvert fall i Afrika, Sør Amerika og i store deler av Asia, fortsetter han og forteller at i Kamerun er uglen så ond og farlig at man ikke engang tør å nevne dens navn, men kaller den Fuglen som gjør deg redd.

I Kina flyr uglen omkring og rekrutterer sjeler til djevelen og omtales derfor som Fuglen som roper på menneskets sjel. I India er det best å rive huset, om en ugle setter seg på mønet.

Gjenferd etter døde barn

I middelalderen var også europeiske ugler onde. I Norge trodde man på 1600-tallet at ugler som skrek om natten var gjenferdene til døde, udøpte barn. Danske barn lærte at de aldri måtte herme etter skriket til en ugle, for gjorde de det, ville den komme tilbake og klore ut øynene deres.

Ingvalden forteller engasjert om uglenes sentrale rolle i mytologi, magi og folkemedisin. Den romerske forfatteren Plinius hevdet for eksempel at asken av en brent ugleklo var et effektivt middel mot ormebitt. I det gamle Hellas mente man at ugleegg var et godt middel mot alkoholisme. Det mente man også i deler av Europa på 1600-tallet. I Marokko tror mange den dag i dag at et ugleøye rundt halsen beskytter mot onde øyne.
- Lite av dette har medisinsk belegg, hevder Ingvaldsen.

Menneskehetens historie er, i følge ham, gjennomsyret av ugler. I grotter i Sør Frankrike har man funnet hulemalerier av ugler som er opptil 30 000 år gamle. De eldste skriftlige beretninger om ugler stammer fra sumererne som levde i Mesopotamia for 5000 år siden.

Øyne som sitter fast i kraniet

Men hvorfor er menneskene så fascinert av ugler? Og hva er det med uglen som gjør dens symbolkraft så sterk?

Ingvaldsen trekker fram det stirrende blikket, de dempete og spøkelsesaktige uhuene, de redselsfulle skrikene og den lydløse flukten.
- Uglenes intense blikk skyldes at øynene sitter fiksert fast i kraniet slik at de ikke kan flytte blikket uten å snu hodet, men det kan de til gjengjeld dreie mer enn 180 grader, forteller han.

At uglen i kristen tradisjon er blitt assosiert med djevelen, henger sammen med at uglen er en skapning som skyr lyset. De fleste ugler er nattrovfugler med øyne som er hundre ganger mer lysømfintlige enn øynene til et menneske.

Harry Potter

Men i opplysningstiden ble uglen igjen et symbol på visdom, klokskap og utdannelse. I dag knyttes den til læresteder og museer. Igjen opptrer uglen som menneskets hjelper og følgesvenn. Håkon Ingvaldsen har sitt virke på Historisk museum, en bygning som har uglen som et gjennomgangstema i arkitektur og dekor. Historien om Harry Potter blir utløst av en ugle som kommer med et brev, og uglen Hedvig ledsager Harry gjennom tykt og tynt.

Ingvaldsen røper at hans egen fascinasjon for ugler ble utløst blant annet av møtet med ugla i historien om Ole Brum, en ugle som gjerne ville framstå som klok, men ikke alltid var like overbevisende.

Uglesett på Zoologisk museum

Etterpå ser vi på ekte utstoppede ugler på utstillingen Uglesett og her kan vi suge vi til oss enda mer kunnskap om uglen som biologisk og kulturelt vesen.
Uglen har fantastisk syn og fenomenal hørsel. En snøugle kan se en mus over en kilometer unna og bestemme nøyaktig retning og avstand til en mus i fart ved hjelp av hørselen.

Og selv om ugler symboliserer visdom i vår del av verden, henger det litt ondskap igjen, for eksempel i uttrykkene uglesett og ugler i mosen. Men ugler i mosen har egentlig ingenting med ugler å gjøre. Ulver i myra, er det opprinnelige danske uttrykket. Men dels fordi ulven døde ut, og dels pga misforståelser, er uttrykket blitt til, det relativt meningsløse, ugler i mosen.

Emneord: Tøyen, Zoologi Av Grethe Tidemann
Publisert 3. feb. 2005 09:59 - Sist endret 10. des. 2008 15:37
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere