Får ikke sparken: Forlik mellom Øyvind Eikrem og NTNU

– En god avtale, som jeg er meget godt fornøyd med, sier Øyvind Eikrem til Universitetsavisa torsdag kveld. 

BRUKTE TO DAGER: NTNU-styret hadde opprinnelig avsatt tre timer til å behandle Øyvind Eikrems klage på NTNUs beslutning om å avskjedige ham. I stedet valgte forsamlingen å sove på saken.

Foto: Espen Halvorsen Bjørgan/ Universitetsavisa

Ledelsen ved NTNU og Øyvind Eikrem har i dag inngått et forlik som gjør at avskjedssaken mot ham avsluttes, skriver NTNU i en pressemelding gjengitt i Universitetsavisa.

«Partene har blitt enige om en avtale som innebærer at Eikrem sier opp sin faste stilling som førsteamanuensis ved Institutt for sosialt arbeid. Hensyntatt oppsigelsestid vil han fratre 31. juli 2022. Han skal jobbe fra hjemmekontor og vil være fritatt fra arbeidsplikt, herunder å drive undervisning.

Fra 1.august 2022 går Eikrem over i en fireårig midlertidig postdoktor-stilling for å kunne drive faglig utvikling.

Når postdoktorstillingen utløper 31. juli 2026 opphører hans tilsettingsforhold til NTNU,» avslutter skrivet fra NTNU.

Eikrem-saken

  • Den 20. februar 2020 skrev Filter nyheter at Øyvind Eikrem sto bak blant annet Facebook-profilene Einar Tambarskjelve og Einar Tamburi.
  • De viste til skjermdumper med sitater de mente var av rasistisk karakter.
  • Eikrem nekter for at han har skrevet disse sitatene.
  • Seinere slo Pressens faglige utvalg fast at de brøt god presseskikk ved å ha en konstaterende form og ikke hadde dokumentert godt nok at Eikrem stod bak kontoen.
  • To kolleger av Eikrem, Anne Aasback og Malin Fævelen fortalte deretter til Nidaros at de så at Eikrem var innlogget på den omstridte Facebook-kontoen.
  • NTNU hyret inn to advokatfirmaer for å foreta innsyn i Eikrems e-post og annet elektronisk materiale for å se om han hadde brutt NTNUs IKT-reglement.
  • Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig gjennomførte en faktaundersøkelse (granskning) av sakens fakta.
  • I juni i år besluttet NTNU å gå til avskjedigelse av ham. Eikrems advokat klagde beslutningen inn for fakultetets ansettelsesråd, som opprettholdt vedtaket.
  • Onsdag får NTNU-styret klagesaken på sitt bord. Dersom avskjedigelsen opprettholdes vil Eikrem ta saken til retten.

Til utlandet

NTNU-rektor Anne Borg sier til Universitetsavisa at hun er glad for at man har kommet til en minnelig løsning.

– Dette har vært en krevende sak, og vi trengte litt tid til å se på hvordan vi skulle løse det, og jeg må bare si at jeg er veldig glad for at vi har fått til en minnelig løsning. Det har vært en stor belastning for alle involverte, og det har krevd mye ressurser, sier Borg.

– Dette tok lang tid - 3 timer var satt av, og dere behøvde to dager for å få gjort endelig vedtak?

– Det har vært en kompleks sak, og vi trengte den tida, sier Borg til UA.

– Dette er en god avtale. Jeg er meget godt fornøyd, sier en tydelig lettet Øyvind Eikrem til Universitetsavisa torsdag kveld.

Han vil ikke ut med hva han får i årslønn. Avtalen sier at han skal bedrive «faglig utvikling.» Dette vil blant annet innbefatte et utenlandsopphold.

Helge Holden: - Dette burde skjedd tidligere

Professor Helge Holden er gjesteskribent i UA. For tre måneder skrev han en kommentar med tittelen «Eikrem-saken – hvordan kunne vi ende der? «Etter min mening er det svært uheldig for NTNU om vi ender med en avskjedigelse i denne saken.»

Nå endte ikke Eikrem-saken med avskjedigelse, men med at han sier opp og blir tildelt en post.doc-stilling. Hva synes du om forliket?

– Først og fremst er det fint at man har fått til en avtale, og at konflikten ved Institutt for sosialt arbeid med det er bragt til opphør, sier Holden, og minner om at alternativet ville blitt en langdryg affære i rettsapparatet.

Kommer NTNU ut av dette med æren i behold?

– Det er litt blandet. Det ville vært en klar fordel om de hadde kommet til forlik tidligere.

Eikrem har vært i fullt arbeid ved instituttet fram til behandlingen i NTNU-styret. Dette synes Holden er underlig.

– For meg framstår det som merkelig at NTNU har latt han undervise hele denne tida, all den stund hans forhold til studentene er blitt kraftig kritisert, sier Helge Holden.

Da tre timer ble til to dager

Styret hadde opprinnelig avsatt tre timer til å behandle Øyvind Eikrems klage på NTNUs beslutning om å avskjedige han. Det var forespeilet å vare fra 14 til 17. I stedet valgte forsamlingen å sove på saken, og diskusjonen ble satt på pause klokka 18 onsdag kveld.

Eikrem og hans advokat skulle i utgangspunktet få 20 minutter til å forklare seg foran styret, i tillegg til en kortere periode for spørsmål. Det tok over en time før Eikrem var på vei ut av møtet, nærmere 15.50.

– Det var mye spørsmål som dreide seg om ting som var dårlig redegjort for i dokumentene, styret viste stor interesse for å finne ut hvordan ting hang sammen, sa Eikrem på tur ut døra.

Neste dag var planen å gjøre unna sakspunktet straks etter lunsj torsdag. Imidlertid ble saken utsatt til slutten på dagen, før pressemelding gikk ut litt før klokka 17.

Dermed har føljetongen «Eikrem vs. NTNU» fått et sluttpunkt.

 

Av Tore Oksholen/ Universitetsavisa
Publisert 2. des. 2021 19:13 - Sist endra 2. des. 2021 19:16
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere