UiO-forskere ankom La Palma dagen før utbruddet: – Trodde først det var tull

Solforskere fra UiO måtte avbryte observasjonsturen på grunn av vulkanutbruddet. – De som bor der har det virkelig forferdelig.

Vulkanutbruddet setter bananproduksjonen på øya i fare. – Banan utgjør 50 prosent av økonomien der. De er veldig redd for at asken vil ødelegge plantasjene, sier Luc Rouppe van der Voort. 

Foto: Luc Rouppe van der Voort


– For oss var det fint og vakkert, men de som bor der har det virkelig forferdelig, sier professor Luc Rouppe van der Voort ved UiOs Rosseland senter for solfysikk. Hvert år har forskere på senteret 42 observasjonsdager på det svenske solteleskopet på øya. Denne gangen skulle de forsøke, i samarbeid med to satelitter, å observere et solbluss – et stort magnetisk utbrudd på sola. 

Rouppe van der Voort har vært på jobbreiser til øya mange ganger før, og beskriver det som et hyggelig sted å reise til. Denne turen ble helt annerledes. 

UiO-forskerne reiste ned kvelden lørdag 18. september. Søndag ettermiddag begynte utbruddet, men på grunn av et naturlig skylag merket de ikke noe til det. 

– Jeg har en kollega som tilfeldigvis var på øya som turist. Han sendte meg bilder og sa at «Nå er det utbrudd». Først trodde jeg det var bare tull. I ukene før sendte han meg melding og sa «nå er det seismisk aktivitet på La Palma, er du sikker på at du skal komme?». Han liker å tulle med meg, sier Rouppe van der Voort. 

Men den merkelige skyen kollegaen tok bilde av, viste seg snart å være tegn på alvor. 

Luc Rouppe van der Voort tilbake på kontoret sitt på Blindern.
TILBAKE: Luc Rouppe van der Voort er hjemme på kontoret sitt på Blindern etter turen til La Palma. (Foto: Joachim Waade Nessemo) 

Ble litt nervøs

Rouppe van der Voort følte seg aldri utrygg. Av lokalbefolkningen fikk han fortalt at man var trygg dersom man var mer enn 500 meter unna vulkanen. Stasjonen ligger helt på andre siden av La Palma, om lag 16 kilometer unna utbruddet. Han forteller at det spanske instituttet som driver stasjonen, har tydelig kontakt med myndighetene, og at de har god kontroll. 

Planen var å være der to uker, og lenge hadde de vindforhold som gjorde at de ikke ble preget av utbruddet. Derfor ble de. Etter en uke snudde vinden, og asken tok overhånd. Teleskopet ville blitt ødelagt av asken, askesmaken satt i munnen, og flyplassen ble stengt. 

– Jeg ble litt nervøs for hvordan vi skulle komme oss hjem, forteller Rouppe van der Voort fra kontoret sitt i Svein Rosselands hus på Blindern, men han og kollegaen kom seg med båt ut til Tenerife, og derfra ble det rutefly tilbake til Norge. 

OBSERVATORIUM: Til høyre for askeskyen fra vulkanen ligger observasjonssenteret som UiO-forskerne benytter 42 dager i året. (Foto: Luc Rouppe van der Voort)
​​​​​​

Frykter for livsgrunnlaget

– Mer enn 1.000 hus er ødelagt, og det kan forventes at det kommer flere ødeleggelser. Det ser ikke ut til at utbruddet har roet seg ned, det har bare blitt verre, sier solforskeren, som kjenner folk som bor på den siden av øya der det er utbrudd. 

– Alle på øya kjenner noen som blir rammet. 

Så langt har over 6.000 personer blitt evakuert, ifølge NTB. Lokale myndigheter forteller at aktiviteten er intens. 

– Av og til, når vindforholdene var bra for det, kunne vi høre vulkanen som var 16 kilometer unna. Det må være et forferdelig bråk for dem som er to kilometer unna, sier Rouppe van der Voort. 
– Det bor 30.000 mennesker ikke så langt fra dette området. Jeg kan ikke forestille meg hvordan det er å bo der og høre det hele tiden, og med den lukten og asken. 

Turisme er viktig for La Palma som har 85.000 innbyggere. Mer truende for livsgrunnlaget til innbyggerne på La Palma, er imidlertid faren vulkanutbruddet kan utgjøre for bananproduksjonen på øya. 

– Banan utgjør 50 prosent av økonomien der. De er veldig redd for at asken vil ødelegge plantasjene, sier Rouppe van der Voort. 

Så langt er det flere landbruksbygninger blitt helt eller delvis ødelagt, men asken og varmen kan ødelegge avlinger over større deler av øya, slik en bonde fortalte Reuters noen dager etter utbruddet. 

HIMMEL: Himmelen over La Palma. (Foto: Luc Rouppe van der Voort)

Forskning skal gi «værmelding for verdensrommet»

Forskerne på øya prøver å forstå magnetfelt på sola, særlig i aktive områder. Håpet var å se et solbluss - et stort magnetisk utbrudd på sola. 

– Det er mye vi fortsatt ikke forstår, forteller Rouppe van der Voort. . 

Datasettene de innhenter, har som hensikt å skape økt forståelse for hvordan slike utbrudd oppstår. 

– Det er grunnleggende fysikk, men i det store bildet prøver vi å forstå hvordan magnetfelt på solas flate kan påvirke rommet rundt jorda. 

Solas aktivitet kan ha stor innflytelse på kommunikasjonssatelitter og dermed påvirke internettforhold på jorda – eller slå ut store kraftnettverk. 

– På lang sikt ønsker vi å forutsi romværmeldinger. Rommet rundt jorda påvirkes av sola, og store utbrudd kan forstyrre romværet, forteller han. Men det er mildt sagt en lang vei å gå før værmeldingene for verdensrommet blir like nøyaktige som værmeldingene for lokal nedbør i Blindern-området.  

 

Emneord: Solobservatoriet, Spania Av Joachim Waade Nessemo
Publisert 5. okt. 2021 14:27 - Sist endra 7. okt. 2021 11:04
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere