Lise Øvreås er valgt til ny leder for Videnskapsakademiet

Lise Øvreås er valgt som ny preses i Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA) etter Hans Petter Graver. Hun er den tredje kvinnen som får dette vervet siden 1857. 

Et portrett av en kvinne

NY PRESES: Lise Øvreås fra Universitetet i Bergen er valgt til ny preses for Det Norske Videnskaps-Akademi. 

Foto: Eivind Senneset /UiB

Den nye preses for Det Norske Videnskaps-Akademi er professor i geomikrobiologi ved Universitetet i Bergen.  Hun er valgt for perioden 2022-2024. Det ble klart på medlemsmøtet i Akademiet  i dag, går det fram av en pressemelding. Også visepreses Kenneth Ruud fra Universitetet i Tromsø stilte som lederkandidat. Men medlemsmøtet valgte altså Lise Øvreås som Akademiets nye leder. Øvreås overtar etter jussprofessor Hans Petter Graver fra Universitetet i Oslo. 

• Les også i Uniforum:  En av disse blir ny preses i Vitenskapsakademiet

Graver har hatt vervet siden 1. januar 2019. Valgperioden er tre år og det er ikke mulig å ta gjenvalg før det har gått en periode. Preses i Akademiet er også styreleder.

Lise Øvreås er også direktør for UiBs senter for bærekraftig hav, Ocean Sustainability Bergen. Hun har tidligere vært prodekan for forskning og utdanning ved Det matematisk- naturvitenskapelige fakultetet i Bergen. 

Valgkomiteen i Akademiet ledes av Aud Valborg Tønnessen, teologidekan ved UiO. 

Ifølge pressemeldingen er Det Norske Videnskaps-Akademi en uavhengig medlemsorganisasjon som arbeider for å fremme vitenskap og styrke vitenskapens rolle i samfunnet. Akademiet arrangerer faglige møter, deler ut vitenskapspriser og bidrar med vitenskapsråd til beslutningstakere.

To andre kvinner har hatt vervet som preses, det er professor emerita ved Universitetet i Oslo, Kirsti Strøm Bull (2012-2015), og professor Inger Moen (1998-2003).

 

Emneord: Videnskaps-Akademiet
Publisert 16. sep. 2021 18:10 - Sist endra 16. sep. 2021 18:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere