NSO: Rekordsøkning bør gi større satsing på studielivet

– Det er viktig at institusjonene har nok ressurser for å tilrettelegge for studentene sine behovsier NSO-leder Tuva Todnem Lund.  Studentlederen forventer også en økning i studiestøtten. 

EN GOD STUDIETID: – Det er viktig at det satses på at de nye studentene får en god studietid. Vi må ha slutt på romantiseringen av fattige studenter- vi trenger trygge rammer rundt studiene, mener NSO-leder Tuva Todnem Lund. 

Foto: Skjalg Bøhmer Vold /NSO

Opptakstallene for høyere utdanning viser at 110 119 studenter har fått tilbud om plass i høyere utdanning til høsten, som er en oppgang på 2120 studenter fra i fjor. Det er svært gledelig, mener Norsk studentorganisasjon. Det å studere er for mange den beste tiden i livet. Utdanning gir oss studenter viktig kunnskap, styrker Norge som kunnskapsnasjon og ruster oss alle for fremtiden.    

– Det er veldig gøy å se så høye opptakstall! Gratulerer så mye til alle som i dag har fått tilbud om studieplass- dere har mye å glede dere til, sier Tuva Todnem Lund, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO) i en pressemelding.

Forventer at studiestøtten økes

Med høye opptakstall er Norsk studentorganisasjon bekymret for at mange vil møte en spesielt krevende studiehverdag.  

– Det er viktig at det satses på at de nye studentene får en god studietid. Vi må ha slutt på romantiseringen av fattige studenter- vi trenger trygge rammer rundt studiene. Spesielt det siste året har vi hørt om studenter i vanskelige situasjoner. Det er viktig at institusjonene har nok ressurser for å tilrettelegge for studentene sine behovsier Lund.  

Norsk studentorganisasjon forventer at studiestøtten økes, slik at studentene kan fokusere på studiene sine fremfor å måtte ta ekstrajobber for å få økonomien til å gå rundt. I dag har 9/10 studenter betalt arbeid ved siden av studiene, noe som går utover tiden de bruker på å studere.  

– Studentene må ha forutsigbarhet i hverdagen- både økonomisk og psykososialt, sier Lund.  

Urovekkende mange uten studieplass

Utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet på Stortinget, Torstein Tvedt Solberg reagerer på at det er mange som ikke har fått tilbud om studieplass. 

– Det er urovekkende at rekordmange unge (27 875) i dag får beskjed om at de ikke får studieplass og må sette livet på vent. For de mange unge, som var klare for å ta fatt på studietida i august, er dette dramatisk og noe vi kunne unngått om regjeringen hadde støttet Arbeiderpartiets forslag om flere studieplasser, sier Torstein Tvedt Solberg i en epost til Uniforum.  Han viser til at Arbeiderpartiet hvert år siden 2013 har foreslått 3000 flere studieplasser enn regjeringen. 

– Vi var forberedt på at korona ville føre til at flere ville søke om studieplass i år, men igjen ser vi at høyreregjeringen over mange år har vært for passive og ikke ville sørge for flere studieplasser til tross for rekordstor interesse og mange unge utenfor arbeid og utdanning. Konsekvensene av dette faller på de mange unge voksne som nå må sette livet på vent og finne noe annet å gjøre til høsten. Det blir ikke lett, tror Tvedt Solberg. 

– Må ta grep

Nå ønsker han å få ned tallene på avslag.

–  Arbeiderpartiet er tydelige på at vi må ta grep for å få ned avslagstallene og gi flere mulighet til å ta utdanning. Derfor vil vi opprette minst 3000 flere studieplasser i året enn høyreregjeringen. Dette er tall som betyr noe. Med vår politikk for utdanning over hele landet, ville langt flere som denne uka har blitt skuffa av avslag fått mulighet til å starte studietida si i august, sier Tvedt Solberg som er svært bekymret for lærerutdanningen. 

– Det er spesielt urovekkende at lærerutdanning er blant utdanningene der det er størst nedgang i opptaket. Lærermangelen er allerede stor, og det er rekordmange ukvalifiserte som underviser i norske klasserom. Vi trenger også langt flere sykepleiere og mer IKT-kompetanse, derfor har vi ikke råd til at unge som ønsker seg til disse fagene får et avslag i mailboksen, sier Torstein Tvedt Solberg. 

– Gledelig med en vekst i IKT-studieplasser

Tall fra Samordna opptak viser at antallet kvalifiserte førstevalgsøkere som ønsker seg til IKT-studier har økt med 1,6 prosent sammenlignet med i fjor. Antallet som har fått tilbud om studieplass økte med 14,9 prosent, til 2634 plasser. Det gleder Erlend Hermansen som er studentleder i Tekna. 

– Det er gledelig med en vekst i antallet IKT-studieplasser. Det er viktig at vi gir flest mulig av de kvalifiserte studentene som vil studere IKT, tilbud om studieplass. Det er et stort udekket behov for IKT-kompetanse i det norske arbeidsmarkedet, og kompetansebehovet vil være økende de kommende årene. Da må ikke kvalifiserte studenter møte stengte dører når de søker seg til IKT-fagene, sier Hermansen i en pressemelding fra Tekna.  

Studentlederen påpeker at det er store forventinger fra både politisk hold, næringslivet og befolkningen om digitale tjenester og at Norge skal være i front på dette området. Han viser til en rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse fra vinteren 2021, der behovet for mer IKT-kompetanse i norske virksomheter kommer klart fram.  

– Vi har store ambisjoner innen digitalisering. For å lykkes med dette må vi har et godt og kontinuerlig tilfang av relevant fagkompetanse, særlig innen de høyeste utdanningsgradene, sier Hermansen. 

 

 

Emneord: Utdanning, Studier, Studentforhold, Studentsaker Av Martin Toft
Publisert 23. juli 2021 13:10 - Sist endra 23. juli 2021 13:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere