UiO får 200 millioner i gave til nytt vikingtidsmuseum

Eilif Holtes allmennyttige fond har donert 200 millioner kroner til Universitetet i Oslo. Midlene skal øremerkes publikumsopplevelser, og er helt avgjørende for å realisere de ambisiøse planene for Vikingtidsmuseet.

MILLIONGAVE: UiO får 200 millioner i gave til nytt vikingtidsmuseum. Illustrasjonen viser Gokstadskipet iscenesatt. Teknologiske løsninger brukes for å skape omsluttende opplevelser og gjøre det mulig å iscenesette de autentiske gjenstandene. 

Foto: Foto: AART architects / Illustrasjon av Mir

En svært sjenerøs pengegave fra Eilif Holtes allmennyttige fond sikrer Vikingtidsmuseets ambisjoner om å skape publikumsopplevelser i verdensklasse.

Når Vikingtidsmuseet åpner i 2026 skal det være et verdensledende museum om vikingtiden, og en av de desidert viktigste attraksjonene i Oslo med inntil en million besøkende årlig.

Eilif Holte har i mange år hatt en sentral rolle i utviklingen av Vikingtidsmuseet på Bygdøy. I de 12 årene han satt som styreleder for Kulturhistorisk museum var han en sterk bidragsyter for å utvikle ambisjonene for det nye museet. Med pengestøtten på 200 millioner kroner fra sitt eget allmennyttige fond sikrer han nå at planene blir realisert. Midlene vil finansiere store deler av museets publikumsopplevelser, opplyser Universitetet i Oslo i en pressemelding

– En enestående donasjon

I statsbudsjettet for 2020 bevilget regjeringen midler til nytt museum for å sikre den norske verdensarven for ettertiden. Universitet i Oslo, som driver og forvalter museet gjennom Kulturhistorisk museum, har satt av 81,9 millioner kroner til klargjøring av gjenstander og grunnleggende formidlingsløsninger til utstillingene. Men for å kunne gi publikum den museumsopplevelsen som Kunnskapsdepartementet forventer, har universitetet vært avhengig av velvillige givere.


– Helt fantastiske nyheter! Vi er dypt takknemlige over den enestående donasjonen fra Eilif Holtes allmennyttige fond. Samtidig er ikke dette bare en gave til universitetet. Det er også en gave til nasjonen og de kommende generasjoner, i både inn- og utland, som vil kunne besøke det nye Vikingtidsmuseet og oppleve utstillinger i verdensklasse, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo. Også Ellen Horn, styreleder for Kulturhistorisk museum er svært fornøyd med gaven på 200 millioner kroner. 

– Vi vil takke Eilif Holte for hans faglige engasjement i utviklingen av museet og for hans sjenerøse donasjon. Nå føles det trygt å kaste seg ut i den videre prosjekteringen frem mot åpningen av verdens mest storslåtte og innholdsrike vikingtidsmuseum, sier  Ellen Horn.

Emneord: Vikingskipshuset, Vikingskipene, Kulturhistorisk museum
Publisert 24. juni 2021 13:38 - Sist endra 24. juni 2021 13:38
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere