I dag startet hevingen av kjølen til Gjellestadskipet

Nå er den første delen av kjølen til Gjellestadskipet hevet og kommet opp fra jorda. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn var en av dem som fikk sett begivenheten på nært hold. 

Arkeologer graver ut kjøl på Gjellestad

HISTORISK: Det er en historisk hendelse når en del av kjølen på Gjellestadskipet blir hevet opp fra jorden i dag. Her er arkeologer i ferd med å ta opp en del av kjølen på utgravingsstedet utenfor Halden.

Foto: Hege Skalleberg Gjerde/Klima- og miljødepartementet

Utgravingen av Gjellestadskipet er nå inne i den siste fasen. Etter ett år med møysommelig arkeologisk arbeid skal endelig kjølen, som er den best bevarte delen av skipet, hentes opp fra jorden. Det er den første utgravingen av et vikingskip i Norge på over 100 år, skriver Kulturhistorisk museum ved UiO  i en pressemelding

­– Gjellestadskipet er et funn av enestående nasjonal og internasjonal betydning. Jeg er imponert over det arbeidet som arkeologene har gjort med å dokumentere funnet. Dette vil bidra til ny og spennende forskning i lang tid framover, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V). Han var på plass da hevingen av kjølen startet klokken 08.30 i formiddag.  

Kjølen er den best bevarte delen av skipet med forutsetninger for å bli en viktig museumsgjenstand, samtidig som den er essensiell for å datere skipet og forstå skipets egenskaper som havgående fartøy.

Sammen med metodiske undersøkelser og registreringer underveis vil skipet gi mye ny kunnskap om vikingtiden i Norge.

– Hvert eneste lag i graven er undersøkt og dokumentert med moderne metoder. Vi har fått et godt bilde av hvordan skipet og avdøde ble begravet og hvordan landskapet rundt skipsgraven så ut i sin samtid, forteller utgravingsleder Christian Løchsen Rødsrud ved Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

Emneord: Arkeologi, Kulturhistorisk museum, Vikingskipene
Publisert 22. juni 2021 09:47 - Sist endra 22. juni 2021 11:14
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere