Historisk bibliotek står i brann: – Samlinger har gått tapt

En stor skogbrann har spredt seg til UiOs samarbeidsinstitusjon University of Cape Town, hvor flere tusen skal være evakuert.

SAMARBEID: UiOs sendte i 2015 denne delegasjonen til Universitetet i Cape Town for å diskutere samarbeidsmuligheter. Siden har flere prosjekter blitt gjennomført. Rett bak universitetet ligger Table Mountain, hvor skogbrannen startet på søndag.

Foto: Michael Hammond (UCT)

Brannen oppsto søndag morgen ved nasjonalparken Table Mountain, som er et fjell som ligger i Cape Town, en av Sør-Afrikas tre hovedsteder. Siden har sterk vind sørget for spredning til et større område.

Universitetet i Cape Town (UCT) ligger like ved foten av fjellet, og brannen har også spredt seg til det såkalte Rondebosch-området av universitetets campus. Fire tusen studenter skal ha blitt evakuert, melder The Guardian.

Universitetet er Sør-Afrikas høyest rangerte universitet, og på sine egne nettsider skriver de at de har avlyst alle forelesninger og laboratoriearbeid som følge av situasjonen.

UiO har hatt flere samarbeidsprosjekter med universitetet, spesielt om utnyttelse av naturressurser. Blant disse er prosjektene CLIMWAYS - Climate change and urban water governance, og Minerals and energy law cooperation with South Africa (MENSA).

I en årrekke har også seksjon for digitalisering og entreprenørskap ved Institutt for informatikk sendt omtrent 30 studenter på sommerprogram til universitetet for å lære om sosialt entreprenørskap. Dør-Afrika og UCT er for øvrig en populær destinasjon blant UiOs studenter som velger å reise på utveksling.

Unikt bibliotek skadet

Universitetets historiske Jagger-bibliotek, som inneholder uvurderlige boksamlinger og  arkiver med dokumenter av ulike slag, er blant bygningene som er rammet. Noen av dokumentene i arkivet er blant annet pamfletter og annet materiell fra kampen mot apartheid.

Biblioteksdirektør Ujala Satgoor skriver på bibliotekets Twitter-konto at hun er i «dyp sorg» over tapene. «Flere av oss så hjelpeløst på mens dette elegante og historiske biblioteket brant», skriver hun, og legger til at deler av samlingene har gått tapt, og at en av lesesalene er totalskadd. Et brannvarslingssystem har heldigvis sørget for at deler av biblioteket fortsatt er i god behold.

Brannen er forleløpig ikke under kontroll.

Emneord: Sør-Afrika Av Knut Anders Finnset
Publisert 19. apr. 2021 16:37 - Sist endra 19. apr. 2021 16:42
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere