Karen O'Brien er tildelt prestisjefull spansk klimapris

UiO-professor Karen O`Brien får BBVA Foundation Frontiers of Knowledge Award, i kategorien “Climate Change” for sitt nyskapende bidrag til å forstå de samfunnsmessige og menneskelige dimensjonene og konsekvensene av klimaendringene.

En kvinne  blir portrettert

FÅR STOR PRIS: UiO-professor og klimaforsker Karen O'Brien deler en prestisjetung internasjonal  pris med to andre klimaforskere.

Foto: Universitetet i Oslo

- Denne klimaprisen er en anerkjennelse av min og mine kollegaers forskning på de samfunnsvitenskapelige implikasjonene av klimaendringene, sier Karen O`Brien, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi på Universitetet i Oslo og verdenskjent klimaforsker. Det sier hun i en tekst som Det samfunnvitenskapelige fakultetet har lagt ut på nettsidene sine.

O`Brien deler prisen på 400 000 euro med britiske Neil Adger  og kanadiske Ian Burton . Hun har samarbeidet med begge -  blant annet i FNs klimapanel.  I tillegg til pengesummen består prisen av et diplom og et kunstverk.

- Siden både Neil Adger og Ian Burton - som jeg -  er samfunnsgeografer opplever jeg også prisen som en anerkjennelse av vårt fags bidrag til å løse klimautfordringene og ta høyde for særlig de menneskelige og samfunnsmessige implikasjonene, sier O`Brien.

I selskap med flere Nobelprisvinnere

Det er den verdensomspennende finansgruppen – BBVA -  med sete i Spania, som står bak prisen, som hvert år deles ut i åtte ulike fagkategorier, som dekker et vidt spekter av akademia: «Basic Sciences -Physics, Chemistry and Mathematics-, Biology and Biomedicine, Information and Communication Technologies, Ecology and Conservation Biology, Climate Change, Economics, Finance and Management, Humanities and Social Sciences and Music and Opera.»

15 tidligere prisvinnere har senere blitt tildelt Nobelprisen i ulike kategorier. O’Brien, Adger og Burton har alle vært en del av FNs klimapanelet som fikk Nobels fredspris i 2007 sammen med Al Gore.

Instituttleder Annikken Hagelund foreslo Karen O'Brien til prisen. 

– Karen har utvilsomt vært sentral i å løfte norsk klimaforskning, og vi er veldig stolte av den viktige samfunnsvitenskapelige klimaforskningen som nå foregår på Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi. Hun er en engasjert og dedikert underviser og en flott ambassadør for klimaspørsmål og samfunnsgeografi, sier Hagelund på nettsidene til Det samfunnsvitenskapelige fakultet. 

Emneord: Priser, Klima, Miljøforskning
Publisert 13. jan. 2021 22:06 - Sist endra 13. jan. 2021 22:06
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere