Livsvitenskapsbygget: – Mer kvikkleire enn undersøkelsene viste

 – Det er ikke noe i veien for å bygge på kvikkleire, men nå ser vi at det er mer enn undersøkelsene viste. Det sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg etter budsjettsmellen for Livsvitenskapsbygget. 

STØRST I NORGE: Slik skal bygget se ut når det står ferdig i 2024. Det blir da det største universitetsbygget i landet. Illustrasjon: Ratio/Statsbygg

I går ble det kjent at det må gjøres en ny vurdering av det nye Livsvitenskapsbygget ved Universitetet i Oslo, på grunn av økte kostnader i forbindelse med vanskelige grunnforhold. 

– Prosjektet skal utredes i løpet av september, og så skal regjeringen komme med sin beslutning i løpet av oktober, sier universitetsdirektør Arne Benjaminsen til Uniforum.

Stortinget vedtok i 2018 å bruke inntil 6,145 milliarder kroner til byggingen av Livsvitenskapsbygget.

Usikker på konsekvensene

Rektor ved UiO, Svein Stølen, sier det foreløpig er svært usikkert hvordan denne situasjonen vil ramme planene for Livsvitenskapsbygget.

– Det kan bli betydelige kutt, og vi vet ennå ikke hvor omfattende dette kommer til å bli. Nå skal vi snu alle steiner og se etter hvordan vi kan løse dette, og redusere kostnadene uten å miste de effektene vi ønsker at bygget skal ha, sier han.

Rektor Svein Stølen. Foto: Ola Sæther
BEKYMRET: Rektor Svein Stølen. Foto Ola Sæther / Uniforum

Stølen viser til statsminister Erna Solbergs uttalelse om at det er det som skal skje inne i Livsvitenskapsbygget som er viktig, og ikke bare bygget i seg selv. Han legger imidlertid ikke skjul på at enkelte aspekter av  planene kan måtte skrinlegges.

– Prosessen kommer til å innebære en del prioriteringer, og vi blir nødt til å tenke kreativt, slår rektoren fast. Nøyaktig hva som kanskje ikke blir noe av, kan han foreløpig ikke si noe om.

Livsvitenskapsbygget er ment som et sted hvor kompetanse fra ulike fagdisipliner ved Universitetet i Oslo skal møtes og sammenveves for å drive utviklingen i samfunnet framover.

– Det er hovedsakelig snakk om kunnskap og innovasjon innenfor medisin, teknologi og naturvitenskap, forteller Stølen, og fortsetter: «Dette bygget vil stå i kjernen av det UiO skal drive med, nemlig å løse samfunnsoppdraget vårt, som er å drive verden fremover.»

– Har gjort undersøkelser hele veien

Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, forteller at utfordringen er leirbunnen som dekker store deler av tomta, og at omfanget har vist seg å være mye større enn målingene viste. Hun bedyrer at man har gjort undersøkelser av grunnforholdene «hele tiden».

– Det er ikke noe i veien for å bygge på kvikkleire, men nå ser vi at det er mer enn undersøkelsene viste. Vi skal se på hva som kan være en hensiktsmessig løsning innenfor kostnadsrammen, sier hun.

Hun mener det er viktig å se på hvordan bygget kan gjøres «smartere» på et annerlees budsjett, men fortsatt møte UiOs behov.

– Nå har vi én måned på oss til å gjøre det.

Leirbunn til besvær

At det er leirbunn på tomta har vært kjent hele tiden, og ved byggestart i fjor uttrykte statsminister Erna Solberg misnøye med de ekstra kostnadene dette medfører.

– Det har vært noen utfordringer underveis, for eksempel måtte Statsbygg finne en løsning på kvikkleiren som er på tomten. Jeg var ikke helt begeistret da jeg så regningen på det. Vi måtte finne de pengene, sa hun den gangen.

AVSPARK: Statsminister Erna Solberg ved byggestart i februar 2019.Foto: Ola Sæther / Uniforum
AVSPARK: Statsminister Erna Solberg ved byggestart i februar 2019.Foto: Ola Sæther / Uniforum

Aschim mener man burde se på utfordringene som nå har blitt oppdaget fra den lyse siden.

– Det er jo bra at man har oppdaget dette såpass tidlig i prosessen, slik at man kan gjøre noe med det med en gang. Hadde det blitt oppdaget senere, ville konsekvensene og kostnadene vært på en mye større skala, sier hun til Uniforum.

Emneord: Livsvitenskapsbygget Av Knut Anders Finnset
Publisert 27. aug. 2020 14:38 - Sist endra 27. aug. 2020 15:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere