Det medisinske fakultet skrinlegger planer om alternativt opptak til medisinstudiet

Det medisinske fakultet skulle opprinnelig i gang med prøveprosjekt med bruk av egnethetstesten UniTEST på 40 plasser ved opptaket i 2020 Nå er det utsatt på ubestemt tid.

Prodekan for medisinstudiet, Elin Olaug Rosvold, er lei for at det ikke blir prøveprosjekt med alternativt opptak på medisin. Foto: Anbjørg Kolaas/UiO

– Vi har sendt brev til rektor om at vi ikke har mulighet til å gjennomføre et slikt prosjekt innenfor de strukturelle rammene til Samordna opptak, og våre budsjetter, sier prodekan for medisinstudiet Elin Olaug Rosvold om avgjørelsen.

Prosjektet var ønsket av kunnskapsdepartementet, og forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø. Ideen var at man skulle bruke egnethetstesten UniTEST, som man gjør i flere andre land, for å fylle i første omgang 20 prosent av plassene på medisinstudiet. 

Oppstart av prøveordningen er allerede utsatt fra opptaket 2019, til 2020. Nå er det full stans med mindre det skjer omfattende endringer organiseringen av hele det norske opptaket til høyere utdanning.

For dyrt

Grunnen til at ledelsen ved fakultetet har tatt beslutningen om å ikke sette i gang med prosjektet, er at dagens system gjør det vanskelig å sile kandidatene før en egnethetstest gjennomføres. Det medisinske fakultet er redde for at det da vil gå med mye ressurser til å teste kandidater som senere viser seg å ikke fylle de andre kravene for opptak. Kravene de ser for seg er den samme fagkombinasjonen som kreves for karakteropptaket, og en snittkarakter på 5.

– Medisin er et krevende studium, så studentene må ha en viss faglig bakgrunn når de kommer inn. Vi ønsker også at bare de som har fagkombinasjonen som kvalifiserer for opptak på medisin, skal kunne ta testen. Hvis ikke vi får sile kandidater på denne måten blir det alt for dyrt og krevende å gjennomføre, sier Rosvold.

Vil bruke julekarakterene

Alternativet til å slippe til alle avgangselever i VGS som tar testen, er å utføre testen etter fakultetet har fått den nødvendige informasjonen i juli. Det mener prodekanen er umulig å gjennomføre.

– Hvis vi skal avholde en test må vi sette opp en mulighet til å klage på formelle feil. Det krever tid til behandling av klager, og potensielt ny test, før opptaket. Derfor kan ikke testen gjøres etter vi får det endelige vitnemålet, og annen informasjon fra Samordna opptak.

En mulighet hun skisserer er at testen gjøres tilgjengelig med utgangspunkt i karakterene elevene har fått til jul. I Danmark er inntak på grunnlag av UniTEST er utbredt, og da er inngangsbilletten til å få ta testen, at karakterene er gode nok til jul.

LES MER: Medisindekanen er positiv til 230 nye studieplassar

Positive til test

Ifølge Rosvold er fakultetet fremdeles veldig interessert i å ta opp tråden igjen arbeidet de har gjort med prøveprosjektet.  Håpet er at utredningene som nå gjennomføres på oppdrag fra kunnskapsdepartementet fører til endringer som gjør opptak med tester som UniTEST lettere å gjennomføre. 

– Vi ser på dette som et viktig nybrottsarbeid, og selv om vi per dags dato ikke har fått til et alternativt opptak, er dette en verdifull erfaring hvis vi etterhvert får mulighet til det, sier hun.

Fakultetet har allerede pilotert testen med over 100 medisinstudenter, og er svært fornøyde med resultatet.

– Testen siler godt på de egenskapene vi mener er viktige for opptaket. Den viser tydelig evnene som skal til for å klare å komme seg gjennom et krevende studium, sier Rosvold. 

Av Margrethe Gustavsen
Publisert 30. sep. 2019 04:30 - Sist endra 30. sep. 2019 11:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere