UiO får mer tid til å innføre opptak på medisin

Universitetet i Oslo (UiO) trenger mer tid før de kan innføre en test for å fylle 20 prosent av studieplassene på medisin. – Når UiO trenger mer tid for å vurdere og innføre testen, får de det, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

GIR MER TID: Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø gir UiO mer tid før det kan innføre opptaksprøve for 20 prosent av studieplassene på medisin.

Foto: Ola Sæther

Ordningen innebærer at en femtedel av studieplassene på medisin fordeles på bakgrunn av testen uniTest. Den måler motivasjon, evne til kritisk og kvantitativ tenking, etikk og språklig, kulturell og mellommenneskelig forståelse, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

Søkerne som konkurrerer om disse plassene må ha et karaktersnitt på minimum 5,0 fra videregående opplæring. De må i tillegg oppfylle de spesielle opptakskravene til medisin.

– Vi var innstilt på å åpne opp for at UiO kunne ta opp studenter basert på test, og ikke bare karakterer. Både gjennomføringen av studiet og utøvelsen av medisinprofesjonen krever studenter som er personlig egnet og motiverte. Det er faktorer som ikke alene lar seg måle ut fra karakternivå, men som kan måles ved hjelp av slike tester, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø i pressemeldingen.

– Jeg er positiv til å prøve ut alternative opptaksformer. Vi må få de riktige studentene inn på medisinstudiet, og da holder det ikke å bare se på karakterene. Når UiO derfor trenger mer tid for å vurdere og innføre testen, får de det, sier Iselin Nybø.

Dekan Frode Vartdal  ved Det medisinske fakultet er fornøyd med det:

– Innføring av ein heilt ny eksamensform er krevande, og det er bra at fakultetet får tid til å førebu denne eksamen på aller beste måte. Vi har hatt ein tradisjonell eksamen i meir enn 200 år, så det går nok greit å vente enda eit år, skriver Frode Vartdal i en epost til Uniforum.

Utsetter oppstarten

UiO ønsket opprinnelig å starte med det nye opptaket våren 2019. Etter at forslaget ble sendt på høring har universitetet imidlertid gitt beskjed om at de ikke er klare for å ta i bruk testen før opptaket til studieåret 2020-21.

I høringsrunden i høst var det også flere instanser om etterlyste mer informasjon om testens form og innhold. Det kom også spørsmål om hvordan testen kan sikre et mangfold i rekrutteringen.

– Nå får UiO bedre tid til å  forberede oppstart og gjennomføring av testen. De får også tid til å besvare spørsmålene som kom inn i høringsrunden. Jeg ser frem til å lese den informasjonen som UiO sender inn til våren, sier Nybø. 

 • Les også i Universitetsavisa: Skepsis til test for legestudium

Emneord: Medisin, Studentforhold, Universitetspolitikk
Publisert 23. nov. 2018 15:26 - Sist endra 23. nov. 2018 17:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere