Svein Stølen: – Velkommen til Norges beste universitet

I dag ble studieåret offisielt åpnet på Universitetsplassen. UiO-rektor Svein Stølen hadde fire råd til de nye studentene.

UIO I SAMSPILL: – Som studenter ved UiO blir dere en del av et fellesskap av kunnskapssøkende mennesker i hele verden, framhevet Svein Stølen i talen. På bildet er de nye studentene i ferd med å fylle Universitetsplassen.

Foto: Helene Lindqvist

– Velkommen hit til universitetsplassen, velkommen til Universitetet i Oslo, velkommen til Norges beste universitet.

Slik åpnet UiOs ferske rektor Svein Stølen talen sin på den tradisjonelle åpningsseremonien på Universitetsplassen i dag. Flere tusen nye studenter hadde møtt opp for å få med seg den offisielle starten på studieåret.

– Alle stiller likt

– Som studenter ved UiO blir dere en del av et fellesskap av kunnskapssøkende mennesker i hele verden, framhevet rektoren.

Dette fellesskapet bygger på noen felles verdier, påpekte han:

– At enkeltmennesket alltid står i sentrum. At universitetet og forskningen må være fri, at kunnskap er vår felles eiendom. At alle stiller likt uavhengig av sosial bakgrunn, kjønn, etnisitet, seksuell legning og religion. At alle påstander skal kunne møtes med kritikk.

– Vi har som mål at du som studerer ved UiO skal få mer enn god utdannelse: At du styrker din kritiske sans, får et globalt perspektiv og blir engasjert i samfunnet rundt deg. At du blir et tenkende, men også omtenksomt menneske, fortsatte rektoren.

Han hadde fire råd for studietiden som han delte med studentene:
 


Rektors fire råd til nye studenter

Nummer 1: Vær nysgjerrig

Vær nysgjerrig på ny kunnskap, les avisen, les bøker, gå på teater du får studentrabatt. Still spørsmål, og gå i dybden. Du er nå student ved et av Europas beste universiteter og da «skjerpes greiene». Utfordre deg selv, foreleseren og etablerte sannheter. For kanskje ligger svaret på den stien som ingen andre tok? Vær nysgjerrig på folk, og på medstudenter som er ulike deg selv. Kanskje venter den store kjærligheten på deg i folkehavet her i dag?

Nummer 2: Vær snill

Vær snill med hverandre, og spesielt til dere som allerede er godt etablerte i Oslo, ta vare på medstudenter som ikke har så stort nettverk her. Det kan være tøft å komme til et helt nytt miljø. Så bidra til studentmiljøet, snakk med hverandre, snakk med oss, se hverandre i øynene og smil.

Nummer 3: Reis

Reis på utveksling – vi har avtaler med gode universiteter i nesten alle deler av verden. Reis med venner. Se verden, se noe annet enn det du har sett før. Nye perspektiver og nye bekjentskaper vil forandre deg for alltid.

Nummer 4: Ha ambisjoner

Ha ambisjoner på dine egne vegne og på samfunnets vegne. Det krever kanskje sene kvelder på lesesalen, men det er verdt det. Engasjer deg; i studiene, i studentlivet, i studentpolitikken, i samfunnsdebatten. Dine evner og kunnskaper kan forandre noe, skape noe, hjelpe noen. Dine evner og dine kunnskaper kan du bruke til å skape bedrifter, nye lover, ny politikk, skrive bøker, du kan utdanne, utforske hav og verdensrom, finne opp nye medisiner, redde liv.

 

Av Helene Lindqvist
Publisert 14. aug. 2017 15:50 - Sist endra 14. aug. 2017 15:50
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere