Glitrende myntutstilling i Kulturhistorisk museum

I går åpnet utstillingen Gull verdt i Kulturhistorisk museum. Den markerer 200-årsjubileet for Myntkabinettet.

GULL VERDT: Ekte gullmynter stilles ut i utstillingen "Gull verdt" i Kulturhistorisk museum.

Foto: Ola Sæther

Utstillingen viser verdens første mynt, utvalgte gullmynter gjennom 2 600 år og ei ku. Fridtjof Nansens og Roald Amundsens omfattende samlinger av ordener og gullmedaljer er også utstilt. Også Fridtjof Nansens Nobelpris for fred for hans innsats for flyktninger etter første verdenskrig kan betraktes.

Les også om utstillingen til nobelprisvinneren i litteratur, Orhan Pamuk  "The Art of Fiction"

15 000 gullmynter

Og ikke minst kan 15 000 gullmynter fra Norges Banks gullbeholdning sees i gullportalen, skriver Kulturhistorisk museum i en pressemelding. Dette gullet spilte hovedrollen i et av okkupasjonstidens største dramaer. Mange av gjenstandene  som blir stilt ut har aldri tidligere vært vist fram.

Les om utstillingen "Kollaps"

VERDENS FØRSTE MYNT: Dette er verdens første mynt, laget av kong Alyattes fra 600-tallet før Kristus. (Foto: Ola Sæther)  

Verdens første mynt

Publikum får også se mynter med portrettene til Aleksander den store, Julius Cæsar og Napoleon. Verdens første mynt, kong Alyattes’ mynt fra 600-tallet før Kristus, er en av de første myntene de besøkene får øye på når de kommer til utstillingen. Kong Alyattes var far til kong Krøsus, og far og sønn anses som oppfinnere av myntvesenet.

Midt i utstillingen står en ku.  Grunnen er at kyr til alle tider har stått sentralt i menneskehetens historie, ikke bare for matauk, men også som betalingsmiddel.

KU ER PENGER: Kyr ble også brukt som betalingsmiddel. Derfor har utstillingsansvarlig Håkon Roland valgt å stille  ut en ku midt i utstillingen "Gull verdt". (Foto: Ola Sæther)

Les også om utstillingen "Ja vi elsker frihet"

Kjøpt inn i 1817

Ifølge pressemeldingen fra Kulturhistorisk museum var det innkjøpet av 6300 antikke greske og romerske mynter i 1817 som la grunnlaget for Myntkabinettet ved Universitetet i Oslo.  For tre professorlønner kunne UiO kjøpe inn myntene fra Den kgl. Mønt- og Medalliesamling i København.  Og det var professor i gresk og latin, og den første sjefen for Universitetsbiblioteket, Georg Sverdrup, som organiserte innkjøpet.

Les mer om utstillingen Gull verdt

 

Emneord: Mynter/numismatikk, Kulturhistorisk museum, Utstillinger
Publisert 29. mai 2017 11:31 - Sist endra 29. mai 2017 11:31
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere