Morsom dag på Forskningstorget

Publikum strømmer til Forskningstorget på Universitetsplassen. På standen til Kjemisk institutt handler det blant annet om selvrensende golfballer og om det kan være en idé å koke te av tånegler.

PÅ STAND: – Skal du lage en fjernstyrt, soldrevet brenselcellebil, trenger du kunnskap om kjemi, påpeker Lene Jahnsen, student på programmet Materialer, energi og nanoteknologi.

Foto: Ola Sæther

Student Lene Jahnsen på standen til Kjemisk institutt får de siste instruksjonene fra forsker Ola Nilsen. Det gjelder å kunne litt om alt, slik at hun kan svare på alle spørsmålene fra barna.

Det er andre gangen hun deltar på Forskningstorget.

– Dette er gøy. Du får et annet forhold til stoffet når du må forklare selv med enkle ord. Vi forbereder oss ved å forsøke å forestille oss hva barna vil interessere seg for og hva de kommer til å spørre om, sier hun, og forteller at mange av barna kommer godt forberedt med spørsmål på ark.

Selvrensende vinduer og afrodisika

Standen til Kjemisk institutt er todelt. Den ene delen handler om nanoteknologi, den andre om kjemi i dagliglivet. Ved hjelp av nanoteknologi har forskerne for eksempel utviklet materialer med selvrensende overflate. Produkter som selvrensende vinduer og golfballer er allerede i produksjon.

Kjemi i dagliglivet kan blant annet handle om følelser. Visste du for eksempel at nesehorn-te er blitt regnet som et afrodisiakum? Hornet består av proteinet keratin, som du også finner i negler og hår. Du kan med andre ord like gjerne koke te på tånegler.

Forskningstorget 

Universitetsplassen på Karl Johan 

23. sept. kl. 09.00 - 16.00

24. sept. kl. 10-17.00..

Arrangører er Universitetet i Oslo, Høgskolen i Oslo og Akershus og Universitetet for miljø- og biovitenskap.

Forskningstorget i Oslo er det største av flere hundre arrangementer over hele landet under de nasjonale Forskningsdagene.

 

Morderjakt og seigmenn

På Forskningstorget kan barn i alle aldre se og erfare hva forskning dreier seg om. En tur rundt på plassen viser at forskning kan være både spennende og gøy og ikke minst veldig viktig.

På standen til Universitetet for miljø- og biovitenskap får du demonstrert hvordan hårstrå og bittesmå blodflekker kan avsløre en morder. Stemmer det at Labans seigmenn strekker seg litt lenger, er et spørsmål barna oppfordres til å hjelpe til å finne ut av på standen til Norsk Regnesentral.

Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo fokuserer i år på vann, forutsetningen for alt liv, under mottoet vann er både spennende og gøy.

Forskere og studenter fra rundt førti forskningsmiljøer i Oslo og Akershus står klare til å presentere forskningsresultater, eksperimenter, oppfinnelser og nye prosjekter. Ikke minst håper arrangørene å tenne noen gnister som kan forvandle nysgjerrige barn til glødende forskere.

Vinneren av Forskningsrådets formidlingspris

Klokken tolv kommer forskningsminister Tora Aasland for å foreta den nasjonale åpningen og dele ut Forskningsrådets pris for fremragende forskningsformidling til økonomiprofessor Kalle Moene ved Universitetet i Oslo.

Etter henne overtar professor Svein Stølen, instituttleder ved Kjemisk institutt, mikrofonen for å snakke om hverdagskjemi, mens Martin Lersch, som er kjemiker ved Borregaard fabrikker, vil fortelle om kjemien i mat.

Disse innslagene gjenspeiler at Forskningsdagene i år har kjemi som hovedtema, fordi det i år er FNs internasjonale kjemiår.

MORSOM SKOLEDAG: – Madeleine og Clara fra Jar skole i Bærum er på forskningstorget for andre gang.

Foto: Ola Sæther

 

Kronprins og skoleelever

På standen til Kjemisk institutt er et par politimenn på plass, for snart kommer kronprinsen innom. Representantene for kjemifaget må huske at de ikke må si du eller de, men tiltale ham med kronprins eller Deres kongelige høyhet.

De første skoleelevene er allerede kommet. Clara og Madeleine fra Jar skole studerer en plansje om hår. Det handler blant annet om hva som skjer når man farger håret eller tar permanent.

– Storesøsteren min har farget håret mange ganger, kommenterer Madeleine.

De to skolejentene skal tilbringe hele skoledagen på Forskningstorget.

– Dette er veldig gøy, og vi lærer mange nye ting, mener Madeleine.

– Og så er vi glad for at det er sol, for i fjor regnet det veldig, bemerker Clara.

 

 

Av Grethe Tidemann
Publisert 23. sep. 2011 11:42 - Sist endret 26. sep. 2011 10:44
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere