UiO-museer får 5 millioner til bevaring

Kulturhistorisk museum og Naturhistorisk museum ved UiO får fem millioner kroner til bevaring og sikring. Det er klart etter at forskningsminister Tora Aasland har fordelt ti millioner til universitetsmuseene til dette formålet, melder Kunnskapsdepartementet.Hun følger dermed opp kritikken fra riksrevisor Jørgen Kosmo i 2008.

FØLGER OPP: Regjeringen følger opp krititikken fra riksrevisor Jørgen Kosmo i 2008, og bevilger 10 millioner kroner ekstra til bevaring og sikring ved universitetsmuseene.

Foto: Martin Toft

- Universitetsmuseene har en sentral rolle i forskningen på kultur- og naturarv og som kunnskapsleverandører til kulturminne- og naturforvaltningen. Det er derfor viktig at samlingene tas godt vare på, sier statsråd Tora Aasland i ei pressemelding.

Gjennom særskilte tildelinger fra Kunnskapsdepartementet i perioden 2002 til 2011 er det stilt til rådighet 193,2 millioner kroner som ekstra midler til sikring og bevaring av samlingene ved universitetsmuseene, og til særskilte tiltak ved Bergen museum. Dette kommer som tillegg til de midlene som universitetene årlig benytter til formålet over egne rammer.

Fordelingen er:

Universitetet i Oslo:              5,0 mill. kroner

Universitetet i Bergen:         1,5 mill. kroner

NTNU Trondheim:               1,5 mill. kroner

Universitetet i Tromsø:        1,2 mill. kroner

Universitetet i Stavanger:   0,8 mill. kroner

 

Kunnskapsdepartementet har i dag ansvar for seks universitetsmuseer: Kulturhistorisk museum  og Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, Bergen museum ved Universitetet i Bergen, Vitenskapsmuseet ved NTNU, Tromsø museum, Universitetsmuseet ved Universitetet i Tromsø og Arkeologisk museum (tidligere Arkeologisk museum Stavanger) ved Universitetet i Stavanger.

De fleste universitetsmuseene holder til i eldre bygninger og flere er derfor lite egnet for å dekke de behovene moderne museer har i forhold til forskning, forvaltning og formidling. Kvaliteten på lagringsforholdene er varierende og mange av samlingene lagres spredt. Kunnskapsdepartementet har de siste årene gitt øremerkede bevilgninger til samlingsforvaltning og sikring.

 

 

Emneord: Forskningspolitikk, Museene, Økonomi Av Martin Toft
Publisert 26. aug. 2011 11:47 - Sist endret 26. aug. 2011 12:02
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere