Lavere terskel for ansattes ytringer

Ytringsfrihet er en av grunnverdiene ved universitetet. Samtidig har friheten større begrensninger for ansatte enn for studenter, skriver På Høyden.  

ET SÆRLIG ANSVAR: Ifølge rektor Sigmund Grønmo ved Universitetet i Bergen har ansatte et særlig ansvar for sine ytringer i kraft av at de besitter en universitetsstilling. Det mye omtalte blogginnlegget til UiB-studenten kunne fått konsekvenser dersom det var en ansatt som hadde skrevet det.  

Før terrorangrepet 22. juli skrev en student ved UiB på sin private blogg at han trodde selv han ville bli Norges første moderne voldelige aktivist i fredstid. Bloggerens sinne var særlig rettet mot politiet, som han mente håndhevet det han har kalt statsfeminisme. Men så kom 22. juli-angrepene i regjeringskvartalet og på Utøya. En «glimrende måte å slå til mot kjernen av den norske politiske elite», skriver han om terroren.

Blogginnlegget har fått mye medieoppmerksomhet og møtes med avsky. Bloggeren er masterstudent ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier (LLE) ved UiB. Likevel vil innleggene ikke få konsekvenser for hans tilknytning til universitetet.

– Denne studenten gir uttrykk for holdninger som er klart i strid med universitetets verdigrunnlag, men vi kan ikke gripe inn med sanksjoner for ytringer på nettet. Det har vi verken juridisk eller teknisk mulighet til. Jeg forstår det slik at politimyndighetene har saken til vurdering, sier rektor Sigmund Grønmo til På Høyden.

Ansattes særlige ansvar
Studenter representerer ikke institusjonen på samme måte som ansatte. Universitetet vil i prinsippet ikke gripe inn overfor holdninger som kommer frem utenfor studiesfæren og uib-domener. Men dersom en ansatt hadde skrevet noe liknende kunne saken ha blitt vurdert annerledes.

– Ansatte har et særlig ansvar for å opptre etisk forsvarlig og med verdighet. Det blir en avveining mellom spørsmålet om ytringsfrihet og ansvaret som følger med en universitetsstilling, sier Grønmo.

I februar skrev en lektor ved UiB i en statusoppdatering på Facebook at vedkommende lider seg gjennom dårlige eksamensoppgaver. Selv om sitatet er av en helt annen karakter enn blogginnlegget til UiB-studenten fikk den stor offentlig oppmerksomhet i media.

– Denne saken var ikke helt heldig. Det blir større oppmerksomhet rundt en sak hvis personen er ansatt, og da kan det av og til bli en lavere terskel for å ta forholdet opp med vedkommende, sier Grønmo.

Så langt På Høyden kjenner til fikk hendelsen ingen konsekvenser for ansattforholdet til lektoren.

Veiledning på vei
Sigmund Grønmo understreker samtidig at universitetet har et særlig ansvar for å sikre ytringsfrihet og åpenhet, og at det skal være et vidt rom for ytringer. Han mener likevel det er viktig med en diskusjon om hvor langt man kan gå i anonyme debattinnlegg.

Grønmo viser til at UiB nå er i ferd med å utarbeide en enkel veiledning for ansatte i god og forsvarlig bruk av sosiale medier.

 

Emneord: Universitetspolitikk, Personalbehandling/politikk, Studentforhold Av Guri Gunnes Oppegård i På Høyden
Publisert 12. aug. 2011 15:08 - Sist endret 12. aug. 2011 15:35
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere