Rettsmedisin har ulovlig DNA-register

Rettsmedisinsk institutt ved UiO har et ulovlig DNA-register med sensitive opplysninger om tusenvis av nordmenn. Det avslørte Datatilsynet under et tilsyn i fjor høst, skriver VG-Nett i dag.

ULOVLIG DNA-REGISTER: Rettsmedisinsk instiuttt har et ulovlig DNA-register med sensitive opplysninger om tusenvis av personer. (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

Når politiet tar DNA-prøver av deg i forbindelse med en straffesak, er det Rettsmedisinsk institutt i Oslo som analyser disse resultatene.

I straffesaker skal Kripos lagre DNA-profilen, som er en sikker identifisering, når du blir dømt til fengsel i minst to måneder eller er under etterforskning. Men om saken blir henlagt eller om du blir frikjent, skal dette ifølge loven slettes. Men det skjer altså ikke, skriver VG-Nett.

Forskingsminister Tora Aasland (SV),vil rydde opp i DNA-saken.

– Dette er uholdbart og meget alvorlig. Jeg har tillit til at rektor ved Universitetet i Oslo vil ta de nødvendige skritt for å komme til bunns i de opplysningene som Datatilsynet legger fram, sier hun til VG-Nett. Rektor Ole Petter Ottersen visste ikke om DNA-registeret til Rettsmedisinsk institutt før han fikk vite om rapporten mandag.

– Jeg har ikke fått gått dypt inn i dette, men jeg kan ikke forstå noe annet enn at det dreier seg om klare brudd på personopplysningsloven, sier Ottersen til avisa. Etter planen skal Rettsmedisinsk institutt i vår bli overført fra Universitetet i Oslo til Folkehelseinstituttet. Det vil bli endelig avgjort av Stortinget.

 

Emneord: Medisin, Arbeidsmiljø, Arbeidsforhold
Publisert 29. mars 2011 16:51 - Sist endret 29. mars 2011 17:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere