Kan miste svenske professorer

Norges nye skatteregler kan stenge dørene for utenlandske forskere. – Det er dypt krenkende, sier svenske Olle Tõrnquist til Forskerforum. Han er professor i statsvitenskap ved UiO.  

DISKRIMINERING: – Jeg hadde aldri tatt denne jobben om jeg hadde visst at jeg ikke skulle behandles på lik linje med nordmenn, sier svenske Olle Tõrnquist. Professoren raser mot nytt norsk regelverk. (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

– Nå har jeg akkurat kommet tilbake fra skattekontoret hvor jeg har fått skrive for hånd at jeg dyrt og hellig lover å ikke oppholde meg mer enn seks måneder i året i Norge. Det er dypt krenkende.

Professor i statsvitenskap Olle Törnquist raser over det nye regelverket som gjør at utenlandske arbeidstakere må folkeregistreres i Norge dersom de bor her mer enn seks måneder. Konsekvensene er at de mister rettigheter i hjemlandet, som medisinsk behandling og stemmerett ved lokalvalg, skriver Forskerforum.

Ville ikke tatt jobben

I tillegg må utenlandske arbeidstakere nå møte personlig på skattekontoret for å få nytt skattekort. Det opplever Törnquist som nedverdigende.

Selv har Törnquist hjemmet sitt i Sverige og ukependler til Universitetet i Oslo. Hadde regelverket vært innført tidligere ville han ikke takket ja til jobben.

– Jeg hadde aldri tatt denne jobben om jeg hadde visst at jeg ikke skulle behandles på lik linje med nordmenn. Men Institutt for statsvitenskap ville beholde meg og de er innstilt på å gi meg hjemmekontor, så jeg ikke er her mer enn seks måneder i året, forteller han.   

Forskerforbundet ønsker nå å gå videre med saken gjennom hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannete Unio, som Forskerforbundet er tilsluttet.

– Forskerforbundet vil ta opp saken gjennom Unio, siden dette ikke bare berører våre medlemmer, men mange Unio-organiserte, sier Frank Anthun, som er avdelingssjef for lønns- og arbeidsvilkår i Forskerforbundet.

 

Emneord: Statsvitenskap, Personalbehandling/politikk, Arbeidsforhold, Internasjonalisering
Publisert 10. feb. 2011 14:18 - Sist endret 10. feb. 2011 14:34
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere