Giske ønsker mindre syting

Trond Giske ba i går lederne i universitets- og høgskolesektoren om å være mer tilfredse med de ressursene de får fra staten. – Skap vinn-vinn-situasjoner, ikke tap-tap, sa næringsministeren under den årlige Kontaktkonferansen.  

VINN-VINN: Næringsminister Trond Giske ønsker at UH-sektoren skal bli flinkere til å skape vinn-vinn-situasjoner, som han sa under Kontaktkonferansen i Oslo i går.

Foto: Guri Gunnes Oppegård, På Høyden

Kunnskapsdepartementet (KD) arrangerte i går den årlige Kontaktkonferansen, som samler ca 200 ledere fra universitets- og høyskolesektoren, samt politikere, fagforeninger og studentrepresentanter.

Trond Giske var invitert for å snakke om samarbeidsmuligheter med næringslivet. Næringsministeren benyttet også anledningen til å be lederne ved landets forsknings- og utdanningsinstitusjoner om å vise større takknemlighet over de ressursene sektoren får tilført.

– Hvis jeg skal gi dere et godt råd må det være – prøv å skape vinn-vinn-situasjoner, istedenfor tap-tap-situasjoner. Ta i mot økte ressurser og kritiser gjerne bruken av pengene, men jeg tror forskningssektoren hadde kommet mye lenger med kulturlivets metode enn med forskningssektorens metode, sa Giske og viste til at ”Kultur-Norge jublet” da han som kulturminister fikk gjennomslag for kulturløftet med en målsetning om at sektoren skal få én prosent av BNP innen 2014.

– Mens jeg satt som kulturminister fikk vi rekordøkning i bevilgningene. Det var bare én statsråd som slo meg, det var Tora Aasland. Hennes budsjett økte samtidig med 50 prosent, påpekte Giske.

Kritiserte internasjonalisering

Den tidligere statsråden for forskning og utdanning roste sektoren for å ha lyktes i å øke gjennomstrømningen i utdanningen , men kritiserte UH-lederne for manglende satsing på internasjonalisering. I dag er det kun 20 norske studenter som tar hele utdanningsløpet i Kina, og 200 som tar et delstudium i verdens hurtigstvoksende øknonomi. Til sammenlikning reiser flere tusen studenter hvert år til Australia.

– I 1990 var det 2,8 millioner studenter i Kina. I 2009 var det 30 millioner. Kina kommer i løpet av noen år til å bli verdens største økonomi. Det foregår en revolusjon i landet, og vi er ikke en del av den, sa Giske.

Samarbeid om å løfte

Stikkord for årets konferanse var samspillet med samfunnet. Trond Giske mener nasjonen har mye å hente på et tettere samarbeid mellom næringsliv og forskning. Han trakk frem fem områder som Norge skal bli best på – det maritime, olje og gass, miljøteknologi, reiseliv og det marine.

– Det hadde vært fint om spissingen i forskningen hadde gjenspeilet det som også næringslivet satser på. Det er når kapital, kunnskap, forskning og myndigheter står sammen at man kan få til de store løftene, sa Giske.
Som eksempel på vellykket samarbeid trakk han frem ordningen med nærings-ph.d. Ordningen ble etablert av Forskningsrådet i 2008. Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo (UiO) stilte spørsmål ved et for ensidig fokus på nytteforskning.

– Når vi får høre hva som er de store satsingsområdene og bes om bedre interaksjon med næringsliv og samfunnet, da er det mange med meg som spør seg – hva da med det som faller utenfor, sa Ottersen.

Giske medga at det finnes mange eksempler på god næringsutvikling som har hatt sitt utspring i forskning som man ikke på forhånd visste ville bli relevant.

 

Av Guri Gunnes Oppegård i På Høyden
Publisert 19. jan. 2011 15:18 - Sist endret 19. jan. 2011 15:34
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere