Småstoff

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 17 1998


Middelaldersmykker til salgs!

Universitetets Oldsaksamling på Tullinløkka åpner fredag 13. november en utstilling med middelaldersmykker, som omfatter ringer, halssmykker, medaljonger, kors og beltespenner fra forskjellige steder i Norge, blant annet fra Gamlebyen i Oslo. Det er laget kopier av smykkene i 18 karat gull og i forgylt sølv, og disse blir solgt på Historisk museum og i enkelte gullsmedforretninger over hele landet fra samme dato. Med hvert smykke følger en tekst om dets betydning i sin samtid. Utstillingen varer til utpå nyåret. Museet er åpent fra 12.00 til 15.00 hver dag, unntatt mandag.

- Ved å gjøre disse smykkene tilgjengelige for alle, åpner vi dører til middelalderen, sier magister Randi Horgen ved Oldsaksamlingen.

Bursdagsfest for SV-fakultetet

Stor ståhei fant sted i foajeen i Eilert Sundts hus torsdag 29. oktober. Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV) fylte 35 år. På samme tid fylte kantina i bygget 30 år og dette ble feiret med en stor bløtkake og masse mennesker. Alle som hadde tålmodighet til å være til stede en stund fikk en smak av kaken.

Dagblad-spaltist og freelance-journalist Andreas Hompland - «en av dem som brukte mye tid i kantina på 70-tallet», som dekan Aanund Hylland sa det - holdt kåseri. Professor Raymond Boudon holdt foredrag om The sense of values, og studentene arrangerte fest i foajeen på kvelden.

Akademika i nye lokaler

Akademikas ekspedisjon og administrasjon er nå på plass i nye lokaler i Myrens Verksted, Sandakervn. 24 C. Bokhandlene fortsetter som før i sine lokaler.

Telefon- og faksnumre er som følger:

Sentralbord: tlf. 22 85 30 30, faks: 23 12 24 50

Ordrekontor: tlf. 23 12 24 00, faks: 23 12 24 10

e-post: akad@sio.uio.no

Postadresse (som tidl.): Akademika AS, Pb. 84 Blindern, 0314 Oslo

Språkets vidunderlige verden

Stekte epler?

Det franske ordet for «eple» er pomme. Uttalen er /påmm/. Franske substantiver ender svært ofte på -s i flertall, så «epler» heter pommes, med samme uttale.

Men pommes frites er stekte poteter, for pomme kan bety «potet». Noen norske dialekter bruker eple eller jordeple om potet. Det svarer helt til potet på fransk - pomme de terre (terre=jord).

Rent språklig kan pommes frites bety «stekte epler», men det er altså ikke det det er. Merk uttalen /påmm fritt/!

Kilde: Svein Nestor, Norsk språkråd.

Kvinner – sats på en akademisk karriere!

”Ta jentespranget! lyder tittelen på en ny brosjyre. Oppfordringen kommer fra likestillingsrådgiveren ved Universitetet i Oslo. Brosjyren henvender seg til alle kvinnelige studenter som kunne tenke seg en akademisk karriere. Vi møter ni kvinner som forteller hvorfor de har valgt forskningen og hvilke interessante problemstillinger de jobber med. Og et og annet godt råd til framtidige kvinnelige forskere har de også.

Ta med UiO-gaver utenlands

Skal du ut og representere Universitetet i Oslo, finnes det et knippe «gaver» på Informasjonsavdelingen du kan ta med deg. På avdelingen venter en CD med Den Norske Studentersangforening og en med Schola Cantorum. Det finnes bærenett med UiO-logoen, puslespill over Blindern-området, UiO-pins, foruten julekort, konferansemapper og en engelsk brosjyre om UiO.

Spesielle UiO-slips og -skjerf kan kjøpes ved Universitetsdirektørens kontor.


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 17 1998

Publisert 12. nov. 1998 14:49 - Sist endra 1. sep. 2014 13:45
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere