- Som ei gammel skute

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 16 1998

Fjernt fra havet ligger Tømte gård, UiOs nyoppussede seminarsted.
- Dette stedet har en egen ro, det er som å komme på en gammel skute, sier forpakter Kai Rosenlund.

Av Marianne Tønnessen og Xenia Isaksen (foto)

{short description of image} {short description of image}

SPISESTUA: I den nyoppussede spisestua kan en spise selvlaget eller bestilt mat.

TIDLIGERE PENSJONAT: Universitetets seminarsted på Tømte har tidligere vært pensjonat. - Dette stedet har en beroligende effekt på alle som kommer hit, sier Kai Rosenlund.

Seminarstedet Tømte ligger litt over en times kjøring fra Oslo, i sørenden av Hurdalsjøen. Egentlig består Tømte av tre gårder som ligger tett i tett. Universitetet disponerer det største av husene, som er nyrestaurert og klart til å ta imot universitetsfolk. Huset er bygd rundt århundreskiftet, og fungerte som pensjonat fram til femtitallet.

Biologiske forsøk

Det er en stiftelse under Det Norske Videnskaps-Akademi som eier hele Tømte og som leier ut til universitetet. Selv disponerer Videnskapsakademiet et mindre hus, og det tredje våningshuset pluss 70 mål innmark leies ut til forpakterne.

Gården ble gitt i gave til Videnskapsakademiet fra F.O. Guldberg i 1905 for å gjøres til en biologisk forsøksgård. Og i årene etter ble det gjort en rekke biologiske forsøk der, blant annet ble det plantet mange eksotiske trær i området. Fremdeles kan man finne fremmede treslag i skogen rundt Tømte. Gården var også en stasjon for nordlysforskning, med et lite nordlysobservatorium nede ved Hurdalsjøen.

Elgstek

- Det er mest biologer som arrangerer seminar her, forteller Rosenlund. - Men det er ikke noe i veien for at andre også kan komme hit. Dette stedet har en beroligende effekt på alle som kommer hit, uberørt som det er av den moderne tid. Og det er fine turmuligheter her, vi jobber med å lage merka skiløyper i området rundt Tømte og knytte dem til løypenettet som er oppe på åsen. Ikke er det spesielt dyrt å bo her heller, så man kan i stedet bruke pengene på god mat.

Rosenlund bor selv på Tømte. I tillegg til å ha ettersyn med gården eier han og familien fem hester, og han er i ferd med å ta fagbrev som hovslager.

Forpakterne er behjelpelige med å skaffe cateringmat til seminargjestene. Og Rosenlund mener det skal være mulig å skaffe elgstek til en overkommelig penge. Hvis man heller ønsker å lage maten selv, er det både komfyr, mikrobølgeovn og kjølerom i huset.

Tømte

Seminarstedet har 20 sengeplasser, 16 i firesengsrom og fire i tosengsrom. I tillegg er det ni plasser i huset til Videnskapsakademiet.
Pris for studenter: 100 kroner per døgn de første to nettene, deretter 50 kroner per døgn
Pris for ansatte: 150 kroner per døgn de første to nettene, deretter 100 kroner per døgn
Noen av rommene har eget bad. Prisene inkluderer sengetøy.
Mat kan man lage selv, eller oppasserne kan være behjelpelige med bestilling.
På Tømte er det et seminarrom med 20-30 plasser, tavle og lysarkframviser. Det er video og fjernsyn i stua.


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 16 1998
Publisert 28. okt. 1998 12:10 - Sist endra 1. sep. 2014 13:44
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere