Universitetet sett gjennom et bussvindu

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 13 1998

KUF-komiteen på besøk ved UiO:

- Å få vite at Universitetet i Oslo ligger i tet internasjonalt på noen forskningsfelt, gir oss jo dårlig samvittighet når midlene som bevilges til universitetet kuttes, sa komitéleder Grete Knudsen da Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité var på UiO-besøk tirsdag 19. september.

Av Marit Schulstok

{short description of image} VELLYKKET DAG: Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen var på guidet bussrundtur på UiO, på det første møtet den nåværende komiteen samlet har hatt med universitetet. Både politikerne og universitetsledelsen var svært fornøyd med dagen. (Foto: Xenia Isaksen)

Hun sa hun fikk stort utbytte av det første besøket den nåværende komiteen samlet har hatt på universitetsområdet.

- Universitetets problemer har kommet nærmere. Nå er det viktig å hjelpe på universitetets økonomi slik at man kan sikre forskning og utdanning i seg selv. Spesielt grunnforskningen må vernes fra kommersielle hensyn, sa Knudsen, som tok seg ekstra tid til en spasertur over Blindern-området på den solfylte dagen. Hun etterlyste spesielt innspill fra UiO om flytting av Institutt for informatikk til Fornebu.

Fra Løvebakken til Gaustadbekkdalen

De besøkende ble først plukket opp i buss på Løvebakken og fraktet til Bygg for preklinisk medisin på det nye Rikshospitalet.

- Jeg har gledet meg til dette besøket, sa en av komitémedlemmene, Marit Tingelstad fra Oppland Senterparti, og la til at hun aldri hadde vært fysisk til stede på Universitetet i Oslo, men at hun bare kjente det via forskjellige dokumenter.

På Fysiologisk institutt ble komiteen møtt av professor Per Andersen som holdt et foredrag om hjerneforskningen ved instituttet. Han fortalte om forskningen som ligger i spissen innen internasjonal hjerneforskning, og at vanskelighetene med å rekruttere medisinske forskere nå er store.

Komiteen ble skysset videre i buss til Institutt for informatikk, der de fikk presentert forslag til utbygging av instituttet og visjoner om et IT-senter i Gaustadbekkdalen. Det bar så videre til Helga Engs hus, der komiteen fikk høre om naturfagenes krise, før de besøkte Institutt for geologi, biologi og videre til Det ontologiske fakultet i Geitmyrsveien og gamle festsal i universitetet i sentrum.

Professorer som entertainere

- Det har vært en flott dag, den oversteg forventningene, sa Tingelstad etter at rundturen var over. Hun la til at hun hadde fått større innsikt i forskning, i hvorfor det er viktig og hvordan det oppfattes. Hun er imponert over at UiO er i spiss på noen forskningsfelt.

- Jeg har oppfattet UiO som lukket, og når noe når fram, er det på et så høyt akademisk nivå at det er vanskelig å forholde seg til det. I dag har vi opplevd professorer som også har vist seg å være entertainere.

Hun oppfattet ingen sytetone, men budskapet kom klart fram til henne: Universitetet trenger mer midler.

- Har du noen forståelse for universitetets klaging?

- I så tilfelle oppfattet jeg det som konstruktiv klaging. Nå må vi se på om det er riktig at overførte midler knyttes til antall studieplasser. For å verne om grunnforskningen er jeg villig til å se på andre kriterier for tildeling, sa hun.


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 13 1998
Publisert 30. sep. 1998 18:32 - Sist endra 1. sep. 2014 13:42
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere